Västsvenska fotbollsreportern får fransk ordensmedalj

Sportjournalisten Johanna Frändén har fått ta emot utmärkelsen nationalförtjänstorden i Frankrike för sitt journalistiska arbete. Enligt den franska ambassaden i Sverige har hon ”stärkt banden mellan Frankrike och Sverige”.
– Det kändes grönt. Och overkligt. Och jätteroligt, skriver Frändén i ett meddelande till GP.

ANNONS
|

Den franska nationalförtjänstorden instiftades 1963 och flera svenskar har tilldelats den genom åren. Denna vår är det den västsvenska journalisten Johanna Frändén som får ta emot orden.

– Det betyder massor som frankofil först och främst. Som journalist ställde jag mig först frågan: Kan det här kompromettera mig på något vis? Men det är ju en utmärkelse från franska republiken och inte exempelvis Kungahuset, så det kändes grönt. Och overkligt. Och jätteroligt, skriver Frändén i ett meddelande till GP.

Hon har själv vetat om att hon en dag skulle få ta emot utmärkelsen, men det är något som hon inte riktigt har kunnat smälta.

ANNONS

– Jag fick veta det för drygt ett år sedan, men pandemin har kommit emellan för utdelning. Under tiden sedan dess har jag ärligt talat flera gånger trott att det varit ett skämt och kollat mejlen från ambassaden noga, skriver Frändén i meddelandet.

”Stärkt banden mellan Frankrike och Sverige”

I ett inlägg på Twitter skriver den franska ambassaden sin motivering till varför just Frändén fick ta emot utmärkelsen.

”Med sina djupa och breda kunskaper om Frankrike, fotboll & franska språket, och genom enastående analys och stilistisk framställan i sin yrkesgärning har Johanna Frändén stärkt banden mellan Frankrike och Sverige. För det mottog hon i dag nationalförtjänstorden Ordre National du Mérite. Stort grattis!” skriver den franska ambassaden i Sverige, och det är ett inlägg hon själv delat.

Bevakat fotboll i flera länder

Johanna Frändén föddes i den västgötska orten Lerdala. När hon utbildade sig till journalist på högskolan i Göteborg skaffade hon sig en praktikplats hos Sportbladet och därifrån växte en mängd uppdrag fram i idrottsvärlden. Numera bevakar hon främst de västeuropeiska fotbollsligorna.

Tidigare i karriären har hon haft sin bas i Barcelona, men sedan drygt tio år tillbaka bor hon i Paris. Anledningen till hennes flytt till båda länderna var Zlatan Ibrahimović, då Johanna Frändén följde både hans spel i AC Milan och vidare i franska Ligue 1.

ANNONS

Däremot bekantade hon sig med landet långt innan det. År 2006 skickades hon på uppdrag till Frankrike för att följa upp fotbolls-VM samma år.

När det kommer till utmärkelser är inte detta det första priset Johanna får. Hon utsågs till Årets sportjournalist år 2014 och fick Dagens nyheters kritikerpris Lagercrantzen förra året.

ANNONS