Vi riskerar att få en fattigare idrott

En sak stack ut i veckans sportrapportering och det var bråket vid en ungdomsturnering i Stockholm.

ANNONS
|

Det faktum att en domare var inblandad i tumultet orsakade den stora mediala uppmärksamheten. Vad som egentligen har hänt får väl eventuella polisutredningar visa, men det blir intressant att följa hur idrottsrörelsen kommer att tackla det tilltagande problemet med bland annat våld, verbala kränkningar och osunt beteende inom idrotten i allmänhet och ungdomsidrotten i synnerhet.

Vi kan konstatera att en överväldigande majoritet av barn- och ungdomsidrottens spelare, ledare och föräldrar sköter sig alldeles utmärkt. Det är ändå bekymmersamt att problemen blivit en irriterande och farlig del av vardagen. Det är därför förstås angeläget att idrotten aktivt deltar i lösningen av den komplexa problematik som orsakar många av dessa och närliggande problem och som medför ett på sikt fattigare idrotts-Sverige.

ANNONS

Vägen dit är lång och kräver en arbetsinsats på såväl lokal som nationell nivå och måste omsätta fina dokument och vackra ord till handling och tydliga regler.

Det finns massor av goda initiativ inom flera idrottsförbund, till exempel grönt kort-utbildningar i innebandyn och fotbollen som ger ledare en värdegrund och verktyg inför sitt uppdrag. Inom ungdomsidrotten är nämligen det viktigaste att utbilda och utveckla barn och ungdomar till bra individer och samhällsmedborgare – och att de stannar kvar inom idrotten.

Visst drömmer barn – och dessvärre även deras föräldrar – om framtida karriärer som proffs. Det är dock långsiktigheten som i första hand är viktig för barnens utveckling, men som i förlängningen också skapar förutsättningar för rekrytering av nya och goda tränare, ledare och funktionärer som idrotten i dag är i stort behov av. Det är också en garanti för att svensk idrott kan fortsätta att, med imponerande skicklighet, få fram utövare i världsklass.

Jag var aldrig bäst i de idrottslag jag var med i, långt därifrån. Ändå har idrotten på ett positivt sätt präglat mitt liv och resulterat i en idrottskarriär som tränare och ledare på högre nivå än vad jag någonsin vågade hoppas på att nå som aktiv. Dessutom har idrotten indirekt resulterat i ett jobb, en familj och goda vänner över hela världen.

ANNONS

Jag hade väl tur som hade fler sunt än osunt agerande ledare och kamrater. Mina barn, nu vuxna, har haft samma tur att, i det närmaste utan undantag, få växa upp med kloka ledare. Men jag har från min plats från sidan också sett motsatsen. Ledsna barn, upprörda föräldrar, okunniga ledare – och det måste få ett slut.

I veckan träffade jag två handbollstjejer som jag lärde känna redan när de små. Numera är de svenska mästare och när vi sågs pratade Johanna Bundsen och Elin Enhörning mycket om idrottens betydelse att till exempel lära de aktiva att fungera i grupp och att bli bra människor. Och med samma glädje som jag noterar deras framgång inom idrotten ser jag hur andra i samma årskull hittat sin väg inom såväl idrotten som inom andra områden.

Från och med 2017 kommer fotbollen att ta bort resultaten i yngre ålderskullar. Jag kan tycka att det bakomliggande syftet är gott och att åtgärden är en del i idrottens kamp, men jag tror fortfarande inte att det är tabeller eller resultat som främst orsakar hets, toppning eller en osund miljö inom idrotten. Det är vuxna människor, ledare eller föräldrar, som agerar osunt.

Till sist: Gå på lokal idrott. Missa till exempel inte att det bjuds på gratis division 1-handboll i Agnebergshallen idag.

ANNONS

Missa inte heller Uddevallas tre landslagsmän i helgens två tv-sända futsallandskamper.

Allra sist: Ha ni kollat vårt nya sportblogg? Inte? Gå dit direkt.

ANNONS