Jörgen Persson är tillbaka i bordtennislandslaget, nu som vikarierande förbundskapten. Arkivbild.
Jörgen Persson är tillbaka i bordtennislandslaget, nu som vikarierande förbundskapten. Arkivbild.

Vikarien en blivande förbundskapten?

Peter Andersson och Peter Blomqvist fick förhinder. Då kliver en pingislegendar in som vikarie och leder herrlandslaget i världstourtävlingen i Budapest.

ANNONS
|

Persson, 52, lade ned sin karriär som spelare 2013 efter drygt ett kvartssekel i världseliten. När han stuvade ned sin racket för gott i fodralet kunde han som medlem av den gyllene svenska pingisgenerationen se tillbaka på fem VM-guld (ett i singel 1991), tio EM-guld (ett i singel) och sju OS.

Dessutom fick han, Jan-Ove Waldner och övriga i herrlandslaget Svenska Dagbladets guldmedalj 1989.

De senaste åren har Jörgen Persson bland annat jobbat i en kommitté inom Internationella bordtennisförbundet (ITTF) som rör bordtennisens utveckling – och han sitter numera även i SvD:s bragdjury.

"Lite har vi pratat"

Han har tidigare deklarerat att han inte har något emot att hoppa på uppdraget som förbundskapten eller någon form av ledarroll.

ANNONS

Så kan det mycket väl bli på ett permanent sätt.

- Lite har vi pratat. Jag har varit med på ett läger i januari, men vi får prata lite mer efter den här tävlingen och se hur det är. Utvärdera och så. Det passade bra nu att testa, men visst kan jag tänka mig att jobba på något sätt (med landslaget) framöver. Det är klart att jag kan tänka mig en sådan roll om det passar, men det är också viktigt att ha spelarnas förtroende, säger Jörgen Persson.

TT: Har du fått smak på det redan?

- Lite smak får man. Det är kul när man kommer ut så här på mästerskap. Jag har ju varit här flera gånger som spelare. Man träffar många gamla vänner och kollegor som man har mött.

Kvalspelet avslutades på onsdagseftermiddagen. Elias Ranefur, Harald Andersson, Anton Källberg, Pär Gerell och Jon Persson slogs ut.

ANNONS

Möregårdh vidare

Bara Truls Möregårdh gör redan direktkvalificerade Kristian Karlsson och Mattias Falck sällskap in i huvudturneringen.

TT: Hur var det att leda snarare än lira?

- Det är lite nytt att vara på andra sidan hagen, lite annorlunda än när man spelar. Det går ju i ett och det är lite ovant, men det är roligt. Man får vara med hela tiden och ibland vill man ju nästan själv hoppa in och spela, säger Persson.

TT: Tänker du som spelare snarare än som förbundskapten?

- Ibland gör jag det och det är det viktigaste att man får ändra på sig, men jag har varit igång lite. Förra året coachade jag i Malaysia. Det är inte så att jag hoppar in i det direkt, men det är första gången med landslaget, säger han.

TT: Väcker det en viss uppståndelse i Budapest att du är där som svensk förbundskapten?

ANNONS

- Ja, det känns så. Viss respekt har jag med mig. Spelare och ledare kommer fram och hälsar och det är kul.

Att förbundsledningen gärna vill se Persson som landslagsledare är uppenbart.

"Det har länge varit en naturlig målsättning inom svensk bordtennis att ta tillvara på den kompetens vår guldbeströdda generation, med Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson i spetsen, besitter", säger förbundets sportchef Mikael Andersson i ett pressmeddelande.

TT
ANNONS