Villa Lidköpings Johan Esplund (höger). Arkivbild.

Villa till SM-final – slog ut Edsbyn

Villa Lidköping är klart för ännu en SM-final i bandy. Elitseriesegraren, som aldrig blivit svensk mästare, slog ut Edsbyn med 3–0 i matcher i semifinalen efter en rafflande 4–3-seger efter förlängning. Nu väntar Västerås i nästa veckas SM-final i Uppsala.

|

Dramatiken var total i den tredje SM-semifinalen mellan elitseriesegraren Villa Lidköping och regerande mästarlaget Edsbyn.

Hemmalaget Villa gick upp i en tidig 2–0-ledning efter mål från anfallsstjärnorna David Karlsson och Joakim Andersson. Edsbyn, som var pressat att vinna efter förlust i de två inledande semifinalmatcherna, reducerade till 1–2 genom Jonas Edling i slutet av första halvlek och kvitterade sedan till 2–2 i mitten av andra via ett mål från Tuomas Määttä.

Kvitterade i 91:a

När Villa Lidköping fick straff i 77:e minuten trodde nog alla att hemmalaget skulle återta ledningen. Men lagkaptenen och målmaskinen David Karlsson sköt bollen i ribban, Edsbyn kunde vända spelet och Hans Andersson satte i stället 3–2 i samma matchminut.

Edsbyn såg då ut att kunna vända hem till Hälsingland med en reducerad matchserie. Men då svängde matchen på nytt, och majoriteten av de 5 400 åskådarna fick jubla igen. Via en vacker styrning kvitterade Joakim Andersson med sitt andra mål för kvällen i 91:a minuten och tvingade fram en förlängning.

Där såg Villas skicklige mittfältare Johan Esplund till att skjuta Villa till klubbens första SM-final på tre år, och femte totalt i klubbhistorien (tidigare Villa BK), med sitt 4–3-mål.

"Helt fantastiskt"

- Jag har inte gjort något viktigare mål. Det känns fantastiskt, man får ett lyckorus. Det hade varit snöpligt om det hade avgjorts på straffar. Det känns helt fantastiskt, jag bara ryser i kroppen. sade Johan Esplund i Bandyplays webbsändning.

- Det sämsta som finns, sade Edsbyns veteranmålvakt Anders Svensson.

Villa, som ännu inte vunnit något SM-guld, möter nu mesta mästarlaget Västerås, 20 SM-tecken, i SM-finalen på Studenternas IP i Uppsala på lördag i nästa vecka. VSK slog under måndagen ut Hammarby med 3–0 i matcher i sin semifinal.