Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Vissa rullskidlopp är livsfarliga", säger norske Emil Iversen. Arkivbild. Bild: Berit Roald/AP/TT

"Vissa rullskidlopp är livsfarliga"

I somras kraschade svenska stjärnan Frida Karlsson under ett rullskidslopp.
Nu vill ordföranden för Internationella skidförbundets längdkommitté att tävlingarnas säkerhet ses över.
– Även om rullskidorna fungerar kan du föreställa dig vilket blodbad det blir om någon snubblar, säger Vegard Ulvang till NRK.

Norrmannen säger att hastigheten under ett jaktstartslopp i norska Toppidrettsveka mättes till 70 kilometer i timmen.

Den höga hastigheten tillsammans med för många åkare och snäva kurvor har resulterat i att Vegard Ulvang vill att säkerheten ses över.

Och det är ett resonemang som stöttas av den norska åkaren Emil Iversen.

– Vissa rullskidlopp är livsfarliga och det är något vi måste ha ögonen på inför framtiden, så att det blir en mer kontrollerad tävlingsform, säger han till NRK.

"Farligt"

Även svenske Calle Halfvarsson, som just nu befinner sig på ett landslagsläger i franska Font-Romeu-Odeillo-Via, anser att det finns saker att är tänka på när det kommer till säkerheten.

– Jag tycker att det är rätt roligt att tävla på rullskidor, när jag väl gör det. Sedan är väl säkerheten... Vi har bara en hjälm på oss, så man kan slå sig ordentligt, säger han till TT.

– Det är farligt. Asfalten är betydligt hårdare än vad snön är och det går inte att satsa på samma vis som man gör på skidorna. Man blir lite mer försiktig och man får tänka till lite.

Karlsson kraschade

30-åringens landslagskompis Frida Karlsson kraschade just under Toppidrettsveka. Det var i ett 25-kilometerslopp som hon hamnade i staketet.

– Rullskidan måste ha varit trasig när jag fick den. Det är väldigt tråkigt när det händer något sådant som man inte kan påverka, sade Karlsson till VG.

– Jag verkar ha haft väldig otur, men det är dåligt att det händer. Jag kände att de var farligt att åka på de där rullskidorna.