Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Petra Vlhova vann säsongens första slalom – och fick både en ren och chansen att träffa tomten. Slovakiskan, som även vann i Aspen i våras, har nu vunnit två tävlingar i rad över storstjärnan Mikaela Shiffrin.

Vlhova knäckte Shiffrin – igen

Kan någon utmana Mikaela Shiffrin i slalombacken i år? Petra Vlhova kan. Slovakiskan vann premiären i Levi och har nu två raka segrar mot den amerikanska superstjärnan.

Petra Vlhova inledde årets säsong precis som hon avslutade fjolårets. Genom att visa att slalomsuveränen Mikaela Shiffrin inte alls är oslagbar.

I säsongsavslutningen i Aspen i våras skiljde det visserligen bara 24 hundradelar, i finländska Levi en ynka tiondel. Men det är Petra Vlhova som vunnit två gånger i rad.

- Jag gav bara full gas. Jag vet att Mikaela är snabb och stark, om man vill slå henne måste man åka 120 procent, säger slovakiskan.

- Vi har tränat en del ihop, så jag vet att hon är snabb, hon vet att jag är snabb. Så det är alltid en bra fajt, också på träning.

Kanske kan alltså Mikaela Shiffrin få lite motstånd i vinter trots allt. Amerikanskan, som vann den totala världscupen i fjol, har annars varit säkerheten själv i slalom de senaste åren. Vlhovas båda segrar är första gången på tre år som Shiffrin "förlorar" två slalomtävlingar i rad i världscupen.

Shiffrin besviken

Den 22-åriga alpinstjärnan var märkbart besviken efter tävlingen i Levi.

- Det är tufft, särskilt när det är så nära, en tiondel är inte så mycket och jag vet exakt var jag tappade den tiden, säger Shiffrin.

- Men Petra har varit väldigt snabb på träning och kommer att vara väldigt snabb i vinter. Hon har en bättre teknik än någon annan i världscupen.

Frida Hansdotter, trea efter första åket, blev bästa svenska på fjärdeplatsen, slagen även av schweiziskan Wendy Holdener.

I sig inget dåligt resultat – men avståndet till Vlhova (2,17 sekunder) är en hel del i slalom.

- Ja… det är det. Men det är ändå kul att Petra utmanar. Kan hon, då kan vi andra också, säger Hansdotter.

Svenskan, en av de största konkurrenterna till Mikaela Shiffrin de senaste åren, är inte helt nöjd med slalompremiären. Men det var ändå bättre än fjolårets uråkning i Levi, konstaterar hon.

- Man vill ju alltid vinna. Men jag kan ju inte förvänta mig så mycket när jag inte sätter min egen åkning, säger Hansdotter.

Framgång för Swenn Larsson

Anna Swenn Larsson var samtidigt desto nöjdare. Svenskan lyckades bara fullfölja båda åken i en enda tävling i världscupen i fjol. Resterande tio försök i slalom och storslalom slutade antingen med urkörningar eller missade andraåk.

Nu blev det en sjundeplats med mersmak direkt, trots att hon halkat ur topp 30 i startlistan.

- Jag var jättenere så klart förra säsongen. Men jag känner verkligen att jag har så mycket mer att ge. Då finns det ändå inom en, att man vill kämpa, säger hon.

- Det är klart att det är jätteskönt nu. Men jag har känt mig väldigt lugn jämfört med förra säsongen, att starta utanför topp 30, det var mycket mindre press.

Emelie Wikström slutade på 14:e plats och Estelle Alphand blev 25:a.