Patrik Andersson.
Patrik Andersson.

VM-bronshjälten ska lyfta damerna

Han har vunnit VM-brons och Champions League. Nu ska Patrik Andersson hjälpa damallsvenska klubbar att ta nästa steg. Den förre storbacken har tagit plats i intresseorganisationen Elitfotboll Dams styrelse.

ANNONS
|

Den damallsvenska upptaktsträffen på Norra Latin i Stockholm hade knappt hunnit dra igång innan Elitfotboll Dam presenterade en tung nyhet.

"Viktigt att ta ansvar"

Den förre Bayern München- och Barcelonaspelaren Patrik Andersson tar plats i intresseorganisationens – som tillsammans med föreningarna i allsvenskan och elitettan driver frågor för att utveckla elitfotbollen på damsidan – styrelse.

- Jag tycker det är viktigt att ta ansvar. Jag har själv haft möjligheten att leva ut mina drömmar, i den här rollen ska jag vara med och skapa förutsättningar att fler tjejer får möjlighet att nå sina mål, säger Andersson till TT.

ANNONS

Han fortsätter:

- Det handlar om att dela med sig av de erfarenheter och kontakter som jag har byggt upp genom åren. Vi ska företräda våra klubbar på bästa sätt. Man får inte glömma att vårt uppdrag är att representera föreningarna, vi ska se till att optimera deras förutsättningar att bedriva verksamheten.

Patrik Andersson har erfarenhet av styrelsearbete sedan tidigare.

- Jag satt i LDB Malmös styrelse 2010 och 2011. Då jobbade jag med både sportsliga- och marknadsfrågor. Nu handlar det om att bidra utifrån de frågeställningar föreningarna har, och att lösa dem efter bästa förmåga.

Vill skapa förutsättningar

47-årige Andersson, som avslutade den aktiva karriären 2005, har sett hur utländska storklubbar tagit över stafettpinnen och drivit fotbollen på damsidan framåt. Nu hoppas han att de svenska lagen ska hänga på i utvecklingen.

- I Sverige måste vi identifiera vår plattform och var vi befinner oss i näringskedjan. Vi måste skapa mer resurser så att vi kan skapa bättre förutsättningar. Hur kan klubbarna skapa attraktiva erbjudanden så att tjejerna väljer en svensk klubb i stället för en utländsk?

ANNONS
TT
Fakta: Patrik Andersson

Född: 18 augusti 1971.

Klubbar i karriären: Malmö FF 1989–1992, Blackburn 1992–1993, Borussia Mönchengladbach 1993–1999, Bayern München 1999–2001, Barcelona 2001–2004, Malmö FF 2004–2005.

Meriter: VM-brons, två gånger tysk ligamästare, Champions League-vinnare, två gångar tysk cupmästare, SM-guld.

Aktuell: Har tagit plats i Elitfotboll Dams styrelse.

ANNONS