Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Magdalena Eriksson jublar efter sitt 2–0-mål mot Ukraina. Sverige vann till slut med 3–0.

VM-läge för Sverige inför gruppfinalen

Sverige fick sin revansch på Ukraina och stärkte greppet om VM-biljetten. Efter övertygande 3–0 räcker oavgjort i gruppfinalen mot Danmark.

Elin Rubensson har kommit upp i 55 landskamper. Men det hade bara blivit ett mål innan VM-kvalet mot Ukraina.

Det andra kunde knappast ha kommit lägligare. Och inte ha varit mycket snyggare heller. Ett vackert skott från distans, upp i bortre krysset, innebar 1–0 efter en dryg halvtimmes anstormning mot det ukrainska målet.

- Jag tycker att vi har kontroll på hela matchen. Men det var lite förlösande så klart, säger Rubensson.

- Jag får en tillbakapassning från Stina (Blackstenius) i straffområdet och får till en bra träff. Tänkte bara att jag måste hålla den på mål och inte skjuta över. Och den gled in fint i bortre.

Följde taktiken

Bara ett par minuter senare ökade dessutom Magdalena Eriksson på till 2–0 med en välplacerad bredsida. Det bäddade till slut för en bekväm svensk seger, trots ett pressat utgångsläge i och med förlusten mot just Ukraina i Lviv i juni.

Det var ett betydligt piggare Sverige än senast och redan efter mindre än två minuter var det nära svensk ledning, när Kosovare Asllani ur offsideläge tog vara på en retur.

Efter den svenska inledningen mattades tempot visserligen av något och Ukraina hann sticka emellan med ett skott som Hedvig Lindahl fick tippa ut via ena stolpen.

Men till slut blev de svenska anfallsvågorna övermäktiga för ukrainskorna. Efter en dryg halvtimme kom utdelningen, via ett av många fina anfall på högerkanten. Och några minuter senare gav ett liknande läge mål igen.

- Vi valde att gå väldigt mycket högre och försöka få tre mot en-, tre mot två-situationer på högerkanten, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

- Sedan kunde vi också öppna upp vänsterkanten efter ett tag och få ett vapen till.

Blackstenius gånger två

Båda gångerna stod Stina Blackstenius för framspelningen.

- Stina gör en jättebra match i dag, även om hon inte gör mål i dag gör hon saker som sysselsätter en hel backlinje, säger Gerhardsson.

- Om vi hade varit lite mer vakna i omställningslägena hade vi nog kunnat spela henne fri och ge henne ännu mer möjligheter.

Redan vid 2–0 var Ukraina mer eller mindre ett slaget lag. Men den svenska dominansen fortsatte och till slut fick även Kosovare Asllani göra ett godkänt mål. Linköpingsmittfältaren ökade på till 3–0 ett par minuter efter paus, vilket definitivt avgjorde kvalmatchen.

Segern innebär att Sverige tar VM-biljetten även vid oavgjort i gruppfinalen mot Danmark i Viborg.

- Det är sådana matcher som är de roligaste att spela. Det är kniven mot strupen, det är då man får plocka fram det lilla extra också. Och det kommer vi att göra, säger Elin Rubensson.