Alexander Zetterman, VM-ryttaren som vill nå toppen igen. Arkivbild.
Alexander Zetterman, VM-ryttaren som vill nå toppen igen. Arkivbild. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

VM-ryttaren om Ljungberg: "Herregud, så bra!"

Han vann Falsterbos GP och var framgångsrik VM-ryttare i Normandie 2014. Sedan blev det allt tystare om Alexander Zetterman. Nu gör han ett försök att nå toppen igen – med Frankrike som bas för verksamheten. Men dagens roligaste besked kom från London.

ANNONS

Zetterman, 29, insåg redan i tonåren att hans framtid fanns på hästryggen, uppvuxen i en ridsportfamilj som han är.

Det hindrade inte att han fuskade med en hel del fotboll. Intresset finns kvar.

Favoritklubben har länge varit Arsenal. Och Zetterman har lidit som alla andra supportrar till Premier League-klubben.

Jublade över beskedet

Hans reaktion var stark när TT gav beskedet att Unai Emery fått sparken och tillfälligt ersätts som manager av Fredrik Ljungberg. Zetterman knöt näven, jublade och ögonen glittrade som om han precis upptäckt att stryktipsraden gav 13 rätt.

– Du skojar!? Shit, vad kul. Herregud, så bra. Tack och lov. Det var en bra nyhet, tack för den.

ANNONS

TT: Vad tror du om Ljungberg som manager?

– Vi får väl hoppas att det blir lite av en Solskjær-effekt, åtminstone. Sedan får vi se hur bra ledare han är. Det är jättesvårt att säga. Det finns mycket kvalité i laget och jag hoppas verkligen att han kan få lite fart på laget.

Sedan en tid tillbaka har Zetterman sin bas i Frankrike, i Chamant norr om Paris och nära flygplatsen Charle de Gaulle.

Det är där han tar sats mot vad som med tiden förhoppningsvis ska ta honom tillbaka till den nivå han hade för fyra år sedan. Toppen nåddes i Caen, Normandie, när han blev näst bäste svensk i VM.

Lucky Lisa får honom ur sängen

Efter några tunga år är han på återbesök i den internationella hästshowen i Friends, i sällskap med framtidshästen Lucky Lisa. Hästen äger han tillsammans med hovslagaren Nisse-Kalle Gustafsson.

– Vi har en väldigt avslappnad relation. Det känns nästan som att det kunde vara min egen häst. Vi har den typen av förståelse för varandra.

– Resan med Lucky Lisa har inte varit något annat än en ren njutning. Hon har gjort allt rätt för varje år och levt upp till kriterierna. Hon är väldigt arbetsvillig, har stort hjärta och krigar på. Hon är verkligen en av anledningarna till att man går upp om morgnarna. Med henne är allting möjligt, säger Zetterman.

ANNONS

Brukar se PSG

TT: Och ryttaren Alexander Zetterman, var befinner han sig nu?

– Jag är fortfarande en producent av hästar som sportsatsar men mitt mål är att komma till en bättre position som tävlingsryttare. Jag är en idrottsman i grunden, men utan stora sponsorer får jag producera hästar och rida på den vågen så länge jag kan.

TT: Du säger att du bor nära Paris. Hinner du med några besök på Parc des Princes?

– Ja, jag har blivit lite av ett fan till PSG nu också. Jag går på en del matcher och jag har varit på Stade de France också.

Henrik Skiöld/TT

Född: 8 februari 1990.

Bor: Chamant, Frankrike.

Främsta meriter: VM-ryttare 2014, JEM-guld 2007, GP-vinnare i Falsterbos femstjärniga tävling 2014, hoppat 19 nationshoppningar för Sverige, trea med laget och individuellt i finalen i Barcelona 2014.

Världsranking: 447.

Hästar i showen i Friends: Lucky Lisa, sto, nio år, Miss Svea, sto, åtta år.

Främsta häst i karriären: Cafino.

Aktuell: Gör ett försök att med tiden bli mästerskapsryttare igen.

ANNONS