Västerås målvakt Sara Carlström släppte inte in några mål under straffläggningen i lördagens SM-final i bandy mellan Västerås och Skutskär.

VSK:s SM-guldhjälte: "Inte jättebra straffar"

Västerås bandydamer är svenska mästare för första gången. Målvakten Sara Carlström blev stor SM-guldhjälte med fyra straffräddningar inför rekordpubliken 6 478 åskådare på Studenternas IP i Uppsala.

|

Västerås är en klassisk bandyförening, med 20 SM-guld på herrsidan. Under lördagseftermiddagen tog VSK:s damer sitt första och spelarna strålade ikapp med vårsolen och de tillresta supportrarna på "Studan".

- Fantastiskt, jättekul att så många kommit hit. Riktigt roligt, det blir som en tolfte spelare, säger målvakten Sara Carlström.

Den rafflande finalen i Uppsala mot fjolårets mästarlag Skutskär fick avgöras på straffar, efter 3–3 efter ordinarie tid och en mållös förlängning.

Carlström var den stora guldhjälten. 25-åringen räddade en straff under ordinarie tid och tre i straffläggningen där hon dessutom fick hjälp av stolpen på Emma Ahlanders första straff.

Skutskärs lagkapten Malin Andersson fick slå om den fjärde straffen, som Carlsson räddade snyggt till vänster, då huvuddomaren Ida Salomonsson inte blåst i sin pipa.

Kritisk mot Skutskär

- Men det var faktiskt inga jättebra straffar. Det tycker jag faktiskt inte, den som gick om var väl en bra straff. De andra var inte så bra, säger Sara Carlström.

TT: Hur frustrerande var det när den slogs om?

- Fruktansvärt, säger Carlström med ett skratt och fortsätter:

- Domaren bestämmer, det är bara att gilla läget.

Carlström var sedan iskall, gick åt samma håll och räddade igen. Linda Lohiniva avgjorde sedan till 5–3 efter Matilda Plans mål på VSK:s första straff. Guldlagets spelare kastade sina klubbor i luften och samlades i en klunga på isen. Efter finalförlusten mot Carlströms tidigare klubb Kareby i Stockholm för två år sedan kan nu storklubben kalla sig svenska mästare även på damsidan.

TT: Vad ska ni göra nu?

- Någon snackade om slottet (i Uppsala), sedan ska vi väl kolla på herrarnas match (förlust mot Villa Lidköping) och åker hem efter det.

"Önskar jag stått där"

I Skutskär var besvikelsen tydlig. Malin Andersson, som lyfte SM-pokalen för ett år sedan, kunde inte titta upp mot huvudläktaren där Carlström och de andra vitklädda VSK-spelarna jublade tillsammans med den egna delen av rekordpubliken 6478 åskådare (fjolårets siffra var 5198).

- Jag låter bli att kolla. Jag unnar dem det, men jag önskar att det var jag som hade stått där, säger lagkaptenen.

Skutskär låg under med 1–2 efter första halvlek, men vände och gick upp till 3–2 i mitten av andra. Västerås tvåmålsskytt Matilda Plan kvitterade till 3–3 efter drygt 70 minuters spel och tog matchen till en mållös förlängning. Sedan tog Skutskärs straffrossa vid.

TT: Hur kritisk är du?

- Vi har spelat 110 minuter i slush (slask), trötta ben, trötta hjärnor. Det är sånt som händer, säger Malin Andersson.