Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den ryske curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij åkte fast för dopning under OS i Pyeongchang.

Wada vill inte häva rysk avstängning

Ryssland tror att avstängningen från den olympiska familjen kommer att hävas redan om några dagar. IOK:s ordförande Thomas Bach säger att det kan dröja flera veckor. Men antidopningsorganisationen Wada vill inte alls att avstängningen hävs.

"Det borde klargöras att Rysslands antidopningsorganisation (Rusada) fortfarande inte har uppnått kraven för att åter bli godkänd till följd av systematisk manipulation under dopningskontrollprocessen", skriver Wada i ett pressmeddelande.

Wada stängde av Rusada i november 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland. Enligt utredningen som presenterades under 2016 fanns det bland annat bevis för omfattande manipulering av dopningsprover från OS i Sotji 2014.

I december beslöt därför Internationella olympiska kommittén (IOK) att stänga av Ryssland från OS i Pyeongchang. Endast bevisat rena ryska idrottare fick tillåtelse att tävla, men då under neutral flagg.

Frågan är nu om den ryska avstängningen ska bjudas in i OS-familjen igen efter Pyeongchangspelen eller fortfarande stå utanför.

Sjamil Tarpisjtjev, medlem i Rysslands olympiska kommitté, säger enligt nyhetsbyrån Ria att Rysslands avstängning kan hävas redan under tisdagen eller onsdagen.

- De väntar på dopningstesterna för de sista skidåkarna och ishockeyspelarna. Om det inte är några problem hävs avstängningen automatiskt, säger han till Ria enligt Reuters.

Två ryska idrottare åkte fast för dopning under OS i Pyeongchang.