Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En epok går i graven. Arsène Wenger slutar som manager för Arsenal efter 22 år. Arkivbild.

Wenger hyllas efter avgångsbeskedet

Fotbollsvärlden öser hyllningar över Arsène Wenger efter beskedet att han slutar som manager för Arsenal efter 22 år.

En epok går i graven. Arsenals manager Arsène Wenger lämnar sin post efter säsongens slut.

Så sent som i fjol skrev Arsène Wenger på en kontraktsförlängning fram till 2019, men nu väljer han att sluta i förtid. Efter Arsenals misslyckade säsong i Premier League har kritikstormen vuxit.

Men de flesta som kommenterar Wengers besked fokuserar på hans framgångar.

Ferguson hyllar

Alex Ferguson, som hade många tuffa matcher mot Wenger som tränare för Manchester United, hyllar sin kollega för att han har varit på topp så länge.

- Det är ett tecken på hans enastående karriär att han kunnat vara manager i en så stor klubb i Arsenal så länge under en era då managers bara håller ut i en eller två säsonger, säger Ferguson till Manchester Uniteds hemsida.

Liverpools manager Jürgen Klopp stämmer upp i hyllningskören.

- Han har haft stort inflytande på fotbollen och en fantastisk karriär. Han är en enastående person, säger Klopp, enligt Reuters.

"Noggranna överväganden"

Manchester Citys Pep Guardiola konstaterar att Wenger har lagt grunden till det moderna Premier League.

- Premier League är det Premier League har blivit tack vare Arsène Wenger och vad han har åstadkommit, säger Guardiola, enligt Reuters.

Arsène Wenger kommer med sitt avgångsbesked med tre veckor kvar av säsongen.

"Efter noggranna överväganden och diskussioner med klubben känner jag att det rätt tillfälle för mig att lämna efter säsongen", säger Wenger i ett uttalande på Arsenals webbplats.

Ljungberg tongivande

Den 68-årige fransmannen har tränat den engelska fotbollsklubben i 22 år, sedan den 1 oktober 1996.

"Jag är tacksam för förmånen att ha fått tjäna klubben under en så lång och minnesvärd tid", fortsätter Wenger i uttalandet.

Han var relativt okänd för den stora fotbollspubliken när han tog över Arsenal, men Wenger satte snart sin prägel på laget, med bland andra svenske stjärnan Fredrik Ljungberg som tongivande spelare.

Under Wengers epok har Arsenal vunnit tre Premier League-titlar och FA-cupen sju gånger. Klubben nådde även Champions League-final 2006, men förlorade mot Barcelona. Säsongen 2003–04 gick Arsenal igenom Premier League obesegrat.

Hård kritik

De senaste åren har resultaten uteblivit och Wenger utsatts för hård kritik. Arsenal ligger för närvarande sexa i Premier League och missar direktkvalificering till Champions League för andra året i följd. Ett oacceptabelt resultat för Arsenal under framgångsåren under Wenger.

Laget är dock kvar i Europa League och når Arsenal finalen spelas den i Lyon den 16 maj. Det blir i så fall Wengers sista tävlingsmatch med klubben.

Arsenal spelar den sista hemmamatchen i Premier League mot Burnley den 6 maj, med en bortamatch mot Huddersfield en vecka senare som allra sista match i ligan.

Redan i helgen lär Wenger hyllas när Arsenal möter West Ham hemma på söndag.

Någon ersättare för Wenger har inte tillkännagivits. Klubben skriver på sin hemsida att den frågan ska lösas "så fort som möjligt".