Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gary Woodland kysser segerpokalen efter sin seger i US Open.

Woodland hyllade pappan efter segern

Gary Woodland höll nerverna i styr och hade inga problem att vinna US Open med tre slag. Direkt efter att ha gått av sista green gav han sin pappa en jättelik kram.

Det som såg ut att bli en spännande avslutningsdag på US Open blev till slut närmast en eriksgata för amerikanen Gary Woodland, som efter en 69-runda vann årets andra major med tre slags marginal.

- Jag var mest glad att det var över. Jag tillät inte mig själv att tänka framåt på banan, fick inte tänka att det var avgjort. Så jag fokuserade vidare och visste att alla slag fram till sista putten var viktiga.

När Woodland bara hade det avslutande 18:e hålet kvar att spela visste han att det skulle räcka med en bogey för att säkra segern. Men 35-åringen tog det säkra före det osäkra och fixade en birdie.

Väntar tvillingar

Där många andra som ledare slagit bort sig på sista hålet i en majortävling var Woodland iskall. En säker spoon från tee följdes av två ännu säkrare järnslag och en perfekt niometersputt för fyra slag på par 5-hålet. När bollen rullade i koppen sträckte Woodland armarna i luften och hyllades av tusentals åskådare runt greenen.

Mest jublade kanske pappa Dan, som stöttat sonen under flera personliga kriser och nu fick se Garys största sportliga triumf på amerikanska fars dag.

- Ja, det var härligt att ha pappa här. Jag har ju min son där hemma också som fyller två nästa vecka och så väntar min fru och jag tvillingar om ett par månader. Så det var speciellt.

Rekordbra

Inför dagen var det många som tvivlade på att Woodland skulle kunna vinna. Dels för att främste utmanare såg ut att bli mer rutinerade Justin Rose, engelsmannen som vann tävlingen 2013, dels för att Woodland sju gånger tidigare haft ledningen efter tre dagar och då aldrig hållit den i mål.

Nu gjorde han det, vid helt rätt tillfälle och tog sin första majortitel i karriären. Slutresultatet på 271 slag, 13 under par, är den näst lägsta scoren någonsin i US Open, och att han bara gjorde fyra bogeys och inte en enda treputt är delade rekord i tävlingen.

Det räckte till att vinna med tre slag före de två senaste årens mästare Brooks Koepka, som vid ny seger hade blivit förste man sedan 1905 att vinna US Open tre år i rad. Men Koepka, som inledde söndagen med fyra birdies på fem hål, var inte ledsen efter andraplatsen.

- Gary förtjänade att vinna, han kämpade hårt för det och jag är glad för hans skull, säger Koepka.

Kinhult bäst av alla

Justin Rose, som skuggade Woodland inför dagen, lyckades inte hålla i spelet, och slutade delad trea, sex slag från segern.

Henrik Stenson slutade delad nia, åtta slag efter Woodland, efter en avslutande runda på 70 slag. Marcus Kinhult var tillsammans med Webb Simpson bäst i hela fältet under slutdagen, och slutade 32:a.

- Äntligen, där satt den. Det var två, tre greener jag missade och fick rädda mig, men annars var det stressfri golf vilket var kul, säger Kinhult till Svensk golf.