IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi instruerar spelarna på en av träningarna inför premiären. I bakgrunden syns anfallsveteranen Robin Söder.
IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi instruerar spelarna på en av träningarna inför premiären. I bakgrunden syns anfallsveteranen Robin Söder.

Ytterligare byggår för nya "Blåvitt"

Ombyggnad pågår. IFK Göteborg fortsätter att bygga från grunden för att klättra tillbaka mot den allsvenska toppen.

ANNONS
|

Poya Asbaghi fick ett tufft första år och risken är att det inte blir så mycket lättare i år. Men en omstart var det enda möjliga för klubben, konstaterar han inför sin andra säsong som "Blåvitt"-tränare.

- Det innebär mycket utmaningar, det går inte som smort från början, säger 33-åringen.

- Men belöningen blir ju stor. Kan du göra en förändring som faller väl ut kan det vara finare än att vinna ibland.

ANNONS

Efter fjolårets elfteplats börjar nu nästa steg i bygget – men med ungefär samma förutsättningar. Klubben gjorde visserligen en liten vinst i fjol (+1,3 miljoner kronor), men är fortfarande beroende av spelarförsäljningar.

Det mörkaste molnet på den blåvita himlen är dock publiktappet. Den sämsta publiksiffran på tio år blev kännbar, samtidigt som klubben tappade ytterligare ett par miljoner kronor i sponsor- och reklamintäkter.

- Vi har kontroll över situationen och jobbar aktivt med sponsorer och andra intäktskällor. Men det krävs att vi kan få publiken med oss också, säger ordföranden Mats Engström.

- Det är en balans som vi måste hitta, att satsa för att få med sig publiken utan att äventyra ekonomin.

Spanskt nyförvärv

Det viktiga, enligt Poya Asbaghi, är att IFK Göteborg lärt sig av tidigare misstag.

- Vi skulle kunna lägga alla våra pengar på att slåss om SM-guldet 2020. Men om det inte lyckas, då skulle vi inte kunna slåss om SM-guldet på tio år, säger han.

ANNONS

- Så har klubben jobbat bara några år tillbaka och det som hände sedan ser vi resultatet av nu. Så vill vi inte göra igen.

Det finns en del nya ansikten på planen när Blåvitt gör en av sina sista träningar inför söndagens allsvenska premiär, borta mot AFC Eskilstuna. Som assisterande tränaren, spanjoren Ferran Sibila, som är ny från Gif Sundsvall och den landslagsmeriterade kongolesen Nzuzi Toko på mittfältet.

"Hungrigt lag"

Men det finns också ett gäng uppflyttade juniorer som IFK Göteborg har stora förhoppningar på.

- Det är ett bra läge att satsa på de unga spelarna. Folk pratar om att vi har ett ungt lag, men jag skulle säga att vi har ett väldigt hungrigt lag, säger lagkaptenen Sebastian Ohlsson.

- Det är kul. Jag gillar att hjälpa de yngre. Jag vill att de ska känna att de vågar att ta för sig, de ska inte komma till träningen och må dåligt.

ANNONS

Poya Asbaghi är inne på samma spår.

- Vi snackar upp våra 17-åringar väldigt mycket, men man måste ha förståelse för att det gör vi för att vi ser att det finns en dag då de kan dominera i allsvenskan, säger han.

- Men att förvänta sig att de ska göra det redan i år, det blir skevt och oproportionerligt. Däremot – när de här är som bäst och är med och dominerar, då ser vi också att Blåvitt ska vara tillbaka i toppen.

TT
Fakta: Publik och placering

IFK Göteborgs publiksnitt och placering (inom parentes) från det senaste SM-guldet och till i år:

2007: 15797 (1).

2008: 9632 (3).

2009: 13813 (2)

2010 10489 (7)

2011 11848 (7)

2012 10493 (7)

2013: 11588 (3)

2014: 10738 (2)

2015: 14350 (2)

2016: 11786 (4)

2017: 12299 (10)

2018: 9978 (11)

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS