Zlatan om comebacken: ”Förtjänat att vara med”

Landslaget har samlats inför VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo och förbundskapten Janne Andersson håller pressträff på Friends Arena. Medverkar gör också en viss Zlatan Ibrahimovic.
– Jag kommer inte hit för att jag är Zlatan. Ska jag vara med så ska jag vara med på grund av att jag visat att jag förtjänat att vara med, säger han.

ANNONS
|

EM i Frankrike 2016 var slutet för Zlatan Ibrahimovic i landslaget. Där och då trodde nog ingen att den svenske stjärnan skulle säga ja till landslaget igen. Men med tiden började han att fundera.

Och fundera.

Och till slut kom suget tillbaka.

Och Janne Andersson sträckte ut en hand.

– Vi pratade om allt möjligt, säger Zlatan Ibrahimovic om mötet med Janne Andersson i Milano och fortsatte:

– Det var väldigt positivt. Hans vision och min vision och vi förstod varandra direkt. I slutändan handlar det om vad som är bäst för Sverige och idag sitter jag här uttagen i landslaget. Janne vet vad som är bäst för Sverige, jag vet vad som är bäst för Sverige. Man får en helt annan bild när man lär känna varandra.

ANNONS

Var det givet att du skulle tacka ja till landslaget efter det mötet?

– Nej. Jag var ärlig mot Janne att jag inte visste hur jag skulle komma att känna om ett par veckor och månader. Om du känner att jag kan bidra så ställ frågan när det är dags. Jag kommer inte hit för att jag är Zlatan. Ska jag vara med så ska jag vara med på grund av att jag visat att jag förtjänat att vara med. Det jag gjort innan hjälper mig inte idag. Om jag kan vara med och bidra med någonting då vill jag vara med.

När började tanken om att återvända komma?

– Det kom när Janne gav mig Guldbollen. Han gjorde mig en tjänst och nu måste jag ge tillbaka. Jag har ju varit skadad och borta i ett och ett halvt år och jag sa till Mourinho när jag skadade mig att jag inte var redo. Jag behövde mer tid och då dök Galaxy upp och jag kände att jag behövde börja om från noll och lära känna mig själv efter skadan. Jag fick ett helt nytt knä och jag ville inte sluta där. Det var någon som sa till mig att det var fegt att sluta i USA.

ANNONS

Istället blev det en återkomst till Milan efter att Zlatans agent, Mino Raiola, ringt upp klubben.

Men att det skulle bli en återkomst till landslaget var oväntat. Något som Zlatan själv inte hade kunnat tro när han slutade i landslaget för fem år sedan.

– Då hade jag sagt att det varit omöjligt och att jag nog inte spelar fotboll om fem år. Jag känner fortfarande att jag är på topp och att en skada inte skulle få mig att sluta. En skada ska inte hindra mig från att göra det jag älskar mest. Jag ska avgöra när jag själv slutar, säger han.

Hur har du förändrats genom åren?

– Ju äldre jag blivit desto mer tålamod har jag på och utanför planen. Jag har en helt annan erfarenhet nu också. Det är därför jag lyckas spela i den här åldern. Jag är en träningsnarkoman också.

Hur har du förändrats som person?

– Personen är densamma.

Ser du något slut på karriären?

– Just idag, nej. Just idag vill jag fortsätta så länge jag kan och njuta av det jag gör. Om jag hade sagt nej nu så hade jag säkert ångrat mig om några månader eller år och sagt att jag skulle ha tagit chansen. Jag kör på medan jag kan.

ANNONS

En hel av snacket inför samlingen har handlat om vilket nummer som Zlatan skulle tilldelas eller välja. Detta då Emil Forsberg tog över som nummer tio när Zlatan avsked tackade för sig efter EM 2016.

När han fick frågan dubbelkollade han först med pressansvarige innan han berättade.

– Jag frågade snällt om jag kunde få elva, då sa Isak(Alexander) ”du kan få den, men jag vill ha det tillbaka om sex-sju år när du slutar”, säger Zlatan och skrattar.

Men Isak var inte den enda som erbjöd sitt nummer.

– Sedan fick jag ett annat samtal. Emil Forsberg sade ”nej, du ska ha tian”. Jag sade ”nej, du ska ha tio. Det här är ett nytt kapitel för mig och jag är glad om jag får elvan”, säger Zlatan.

Mot slutet av presskonferensen fick han också frågan om vad familjen tyckte om hans beslut att återvända till landslaget. Något som fick honom att reagera starkt.

– Det är ingen bra fråga du ställer. Jag hade Vincent som grät när jag lämnade honom... Men det är okej..., sade en märkbart rörd och tårögd Zlatan.

ANNONS