Zlatan utreds av Uefa – riskerar avstängning

Uefa startar en utredning mot Zlatan om hans delägarskap i ett spelbolag. Stjärnan kan enligt Sportbladet stängas av i upp till tre år.

ANNONS
|

Efter Zlatan Ibrahimovic återkomst till svenska landslaget i mars skrev Sportbladet att Zlatan brutit mot Uefa och Fifas etiska regler då han är delägare i ett spelbolag. Varken Fifa eller Uefa tillåter att spelare i deras tävlingar har ekonomiska intressen i spelbolag.

Zlatan ska då ha brutit mot Uefas regler när han spelade i Europa League med Milan 2020 och i mars deltog han i Sveriges VM-kval.

Nu startar Uefa en utredning om den svenska stjärnan.

”I enighet med paragraf 31.4 i Uefas disciplinära regelverk har en av Uefas utredare i etiska och disciplinära frågor valts ut för att inleda en utredning angående en potentiell överträdelse av Uefas disciplinära regelverk av Zlatan Ibrahimovic. Då han haft ekonomiskt intresse i ett spelbolag”, skriver Uefa i på sin hemsida.

ANNONS

Aktuell för EM-spel

Man skriver vidare att mer information om ärendet kommer framöver.

Enligt Sportbladet kan den som bryter mot Fifas etiska regler straffas med närmre en miljon kronor i böter och kan stängas av från all fotboll i upp till tre år. Vad som gäller vid brott mot Uefas disciplinära regler är otydligare.

I samband med att Sportbladet avslöjade Zlatans delägarskap i det Maltabaserade spelbolaget Bethard meddelade Svenska Fotbollförbundet att man kände till kopplingen men ville inte kommentera frågar ytterligare.

Zlatan är aktuell för den svenska EM-truppen som presenteras i maj.

Fakta: Fotbollens etiska regler

(TT)

Fifas etiska regelverk, artikel 26 paragraf två:

"Personer bundna av denna kod ska inte ha några intressen, varken direkt eller indirekt (genom eller i samarbete med tredje part), i enheter, företag, organisationer et cetera som marknadsför, mäklar, ordnar eller bedriver vadslagning, spel, lotterier eller liknande evenemang eller transaktioner i samband med fotbollsmatcher och tävlingar. Intressen inkluderar att få fördelar för personer som är bundna av denna kod själva och/eller närstående."

Uefas disciplinära regelverk, artikel 12, paragraf 2B:

"Matcher och tävlingars integritet kränks till exempel av någon som deltar direkt eller indirekt i vadslagning eller liknande aktiviteter relaterade till tävlingsmatcher eller som har ett direkt eller indirekt ekonomiskt intresse av sådana aktiviteter."

Källor: Aftonbladet, Fifa code of ethics, Uefa disciplinary regulations.

Zlatan Ibrahimovic riskerar avstängning.
Zlatan Ibrahimovic riskerar avstängning. Bild: MATTEO GRIBAUDI
ANNONS