Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Springsteens vän spelar i Uddevalla

I ett klassiskt nummer av tidningen Rolling Stones på 70-talet spåddes Elliott Murphy en större karriär än Bruce Springsteen när de båda jämfördes. I dag är han en flitigt turnerande musiker och mycket nära vän med Springsteen.

På torsdag 5 maj spelar han och Olivier Durand på Bastionen i Uddevalla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Elliot Murphy, 62 år, föddes på Long Island, New York, och är en artist med en lång karriär, inspirerad och influerad av Bob Dylan.

– Vem är inte inspirerad av honom textmässigt? Det är vi alla som kom fram på den tiden, jag, Bruce Springsteen, Tom Petty, säger han till Bohusläningen på telefon från Paris där han bor sedan 20 år tillbaka.

Debutskivan Aquashow gavs ut 1973. En debut som hyllades av kritikerna och så sent som 2006 hissades av Uncut Magazine som ett tidlöst klassiskt album. I dag turnerar han flitigt i Europa och varje gång Bruce Springsteen spelar i Paris bjuder han upp Elliott Murphy på scenen för att spela med honom.

– Ja, Bruce och jag är nära vänner. Min son Gaspard turnerade med honom på hans förra turné.

Sonen Gaspard, 20 år gammal, var också med och producerade senaste skivan, Elliott Murphy, som gavs ut i början av 2011.

Elliott Murphy har gett ut imponerande 31 album sedan debuten.

– Jag älskar att skriva låtar, det är mitt jobb. Sedan var jag ju ung när jag började.

Elliott Murphy har även litterära ambitioner och har publicerat noveller, romaner och artiklar. Han blev nyligen klar med sin senaste bok som han säger handlar om musiklivet i New York på 70-talet.

Han gör nu en kort turné i Sverige tillsammans med Olivier Durand som han spelat med i 15 år och även skrivit låtar med. 4 maj spelar de på Stadsteatern i Falkenberg och 6 maj på Stacken i Stockholm.

– Publiken i Uddevalla kan förvänta sig mycket energi från scenen. Jag och Olivier ger alltid allt varenda show.