Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FÖRVÄXLADES. Mannen fick beskedet att hans dopningstest var positivt och visade spår av anabola steroider. Mannen stängdes av från alla gym, men i efterhand fick han sjukhuset att upptäcka sitt misstag; de hade förväxlat två prover.

Stängdes av efter förväxlat dopingtest

Uddevallabon testades för dopning. Testet var positivt och mannen stängdes av, men i efterhand visade det sig att sjukhuset hade förväxlat två prover.

I veckan kunde Bohusläningen berätta om att Justitieombudsmannen riktat kritik mot Uddevalla kommun sedan en man anmält agerandet kring de dopingtester som han utsatts för.

LÄS MER: JO kritiserar kommunens hantering

Nu framkommer det att ytterligare en person för ett drygt år sedan råkat illa ut under det arbete som kallas "Uddevalla mot dopning".

– Jag tränade på ett gym och blev kallad till ett test hos socialtjänstens provtagning. Jag lämnade ett urinprov. Efter ett tag fick jag besked om att testet var positivt och visade att jag skulle ha använt anabola steroider, berättar han för Bohusläningen.

Mannen berättar att han blev chockad.
– Själv visste jag att det inte stämde, så jag försökte ta reda på vad som hänt. Bland annat bad jag kommunen att undersöka de kosttillskott jag åt, men det ville de inte göra.

Efter några månader fick han dock tag på läkaren som ansvarade för testanalysen på Näl.
– Då visade det sig att jag fått en annan persons testresultat på mitt protokoll. Det upptäckte sin miss direkt.

Under tiden var han avstängd från alla gym i Uddevalla och även i efterhand har han stött på spärrnoteringar hos gym.

– Det var ju en snackis i gymkretsar och har drabbat mig på flera olika plan, säger mannen som är kritisk mot hanteringen.

– Det är ju allmänt vedertaget hos bland annat Riksidrottsförbundet att det ska göras ett b-prov om det första är positivt, men det gjordes aldrig eftersom "Uddevalla mot dopning" inte verkade ha en aning om de rutinerna utan mest skyllde ifrån sig, säger han.

Mannen fick en personlig ursäkt från Näl och när misstaget uppdagats kompenserades han av "Uddevalla mot dopning" med fri träning på ett gym under ett år. Kommunen beklagade också det som hänt.

– Det måste ju skötas professionellt, tycker mannen som fortfarande är besviken på hur han behandlats.

Anna Svensson på kommunens drogförebyggande samverkan som är en del av satsningen "Uddevalla mot dopning" är väl bekant med händelsen.
– Det var gräsligt och mycket olyckligt. Jag kan tänka mig hur jag själv skulle reagera.

Hon betonar att det inträffade är regionens ansvar och mycket ovanligt och att rutinerna sedan dess ändrats. Numera ingår därför ett b-testförfarande om ett prov skulle visa sig vara positivt.
– Någon sådan situation har inte uppstått sedan dess, säger hon.

Ansvaret för att mannen nekades tillträde till gym ett år efter att han själv fått Näl att upptäcka misstaget med provresultatet hänvisar Svensson till gymmen.
– Gymmen har haft den rutinen att meddela varandra. Det är vi inte inblandade i, men självklart ska gymmen meddela varandra om någon inte ska vara avstängd, säger hon.