Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bataljonsledningens förberedelser inför övningen. Foto: Försvarsmakten.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Stor militärövning planeras i Uddevalla och Lysekil

Båtar, flygplan, och hundar. I april kommer 650 hemvärnssoldater öva försvar av Sverige i Uddevalla och Lysekil.

Just nu pågår förberedelser inför en övning den 11 till 15 april i Lysekil och Uddevalla. Då genomförs Rikshemvärnschefens så kallade insatsövning. Övningen planeras och genomförs av Bohusdalgruppen, utbildningsansvariga för 40:e hemvärnsbataljonen, Bohusbataljonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Cirka 650 hemvärnssoldater kommer med fordon, båtar, flygplan och hundar öva försvar av Sverige i Uddevalla och Lysekil. Något som allmänheten kommer märka av då den till största delen genomförs på civil mark.

Mat- och vattenförsörjning

Dessutom kommer det genomföras en samverkansövning med Lysekils och Uddevallas kommuner. Det är Bohusdalgruppen som leder samverkansövningen ihop med Länsstyrelsen Västra Götaland. 

– De kommer få ett scenario att diskutera omkring och behöver ta ställning kring sådana frågor som utrymning av boende, förläggningsfrågor om det kommer massa militär personal till orten. Mat- och vattenförsörjning för personalen är annat som de kommer diskutera, säger Dan Hagman, chef för Bohusdalgruppen, i ett pressmeddelande.

Informationsdag på Torp

För den som vill veta mer kommer det lördagen den 14 april arrangeras en informationsdag på Torp köpcentrum. Där kommer man kunna prata med personal från hemvärnet och titta på stridsfordon. Räddningstjänsten kommer också vara med tillsammans med bland annat Hemvärnets musikkår Bohusdal som kommer att ge tre gratiskonserter.

LÄS MER: Tidig eldstrid på Vattentornsberget

LÄS MER: Soldater ska öva strid i Tanum