Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Maria Hansson, Dick Blücher, Ann-Catrin Thörngren och Therese Hillemalm.

Stora Coop Torp - med fokus på matglädje

På Stora Coop i Uddevalla finns ett stort fokus på färskvaror. Med ett eget bageri samt konditori finns massa gott att välja mellan där det ständigt jobbas på nya recept. I butiken finns en enormt lång fisk- och delikatessdisk med stort utbud av färskvaror i alla former. ”Att sprida matglädje och inspiration är något vi arbetar med varje dag” berättar färskvaruchefen Maria Hansson.

Går man in på Stora Coop i Uddevalla möts man av en inspirerande matmiljö där den 19 meter långa take-away disken i restaurangen verkligen bjuder in till ett fantastiskt första intryck. Maten i take-awaydisken lagas av personalen på Coops egna restaurang parallellt med kökets produktion till dagens lunch och alla godsaker som säljs i cafét. 

– I stort sett allting tillverkar de själva och de är enormt duktiga på att ständigt hitta på nya recept och nya idéer på färdigmat att producera. Dessutom har vi en fantastisk catering som vi är jättestolta över, säger Dick Blücher, restaurangchef.

I frukt och grönsaksavdelningen fokuseras dagligen på att erbjuda kunden en inspirerade avdelning. Här läggs mycket fokus på säsong för att kunna erbjuda kunder det som är aktuellt just nu. 

– Vi vet ju att färskvaror hjälper många att känna matglädje och inspiration. Går man förbi en disk med vackert upplagda varor kan det bli något man sen tar med sig hem för att prova.

– Kan vårt utbud få kunden att bli inspirerade har vi lyckats känner vi berättar Maria Hansson, färskvaruchef på Stora Coop i Uddevalla.

Jobbar för att motverka matsvinn

Trots att Stora Coop i Uddevalla har mängder av färskvaror i sitt sortiment med välfyllda hyllor från sitt egna bageri, välsorterade kött-, fisk- och delikatessdisk samt en stor grönsaksavdelning är matsvinnet lågt. Men hur går det ihop? Framförallt finns tre sätt att hantera svinn på säger Maria.

– Det handlar om att ständigt hålla koll och noga planera våra inköp. Men det är svårt. Till exempel så går det mycket trender i vilken mat kunder köper och beställer vi in för mycket finns ju risken att det kan behöva slängas. 

Det andra sättet att hantera risken för svinn är att, när varor inte längre går att sälja till fullpris, rabattera dem till kunderna. Varje morgon går därför personalen på Coop över alla färskvaror i butiken och lägger det som närmar sig sitt ”bäst före”-datum i korgen med 50% prisavdrag. Sist, men inte minst och enligt Maria det viktigaste sättet att motverka svinnet är samarbetet som finns mellan färskavdelningarna och restaurangen inne på Coop.

– Vi tar ju hand om allting inne från stormarknaden som vi kan förädla berättar Dick Blücher. Innan något slängs eller sänks i butiken så går restaurangpersonalen igenom det och gör en snabb bedömning av huruvida vi kan producera något på det som finns där. 

Vad skulle du säga är fördelarna med att jobba på det här sättet?

– Ja, fördelen är ju utan tvekan det att vi lyckas få bort nästan allt matsvinn från butiken. Det tar ju mer tid att jobba såhär såklart och det krävs verkligen att man är mer kreativ.  Dock har vi ju både gedigna receptbankar och menyalternativ som vi arbetar med varje dag. Sen är ju, helt ärligt, det vi plockar från butiken en ganska liten del av de totala råvarorna vi behandlar varje dag.

Med en 19 meter lång disk egenlagad take away-mat finns det mesta.
Med en 19 meter lång disk egenlagad take away-mat finns det mesta.

Stolta över saluhallskänslan

Therese Hillemalm, butikschef på Stora Coop Uddevalla, är stolt över den saluhallskänsla som Coop lyckats skapa sedan öppningen för ungefär snart ett halvår sedan. 

– Jag känner att när man går in och handlar hos oss, så förstår man verkligen att det är en matbutik, med fina färskvaruintryck utefter ingången och med diskar fyllda av inspirerande färskvaror – lite så som man vill att en saluhall ska kunna kännas, avslutar hon.