Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskar har näst högst skulder i världen

Svenskar är generellt sett högt skuldsatta, men hur kommer det sig och är det bra eller dåligt? Dessa frågor och fler svarar i på i den här artikeln.

Så skuldsatt är man i Sverige jämfört med resten av Europa

•I Danmark ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 60 000 euro.

•I Sverige ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 40 000 euro.

•I Nederländerna ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 30 000 euro.

•På Irland ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 20 000 euro.

•I Frankrike ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 20 000 euro.

•I Spanien ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 15 000 euro.

•I Italien ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 10 000 euro.

•På Grekland ligger det genomsnittliga hushållets skuld på ca. 5 000 euro.

Det är alltså bara de danska hushållen som har större samlade skulder jämfört med de svenska hushållen.

Detta påverkar hushållens skulder i olika länder

1. Tillgången till snabba krediter

När personer tecknar sig för snabba lån som de inte har råd att betala tillbaka ökar hushållens samlade skuldsättning. Det är en bra idé att besöka en lånejämförelsetjänst såsom Lånea. Du kan nämligen samla dyra krediter via aktörer som dessa, med en lägre månadskostnad för lån som följd.

När allt fler personer samlar sina lån blir det lättare för dem att betala tillbaka sina skulder, vilket i sin tur kan medföra att landets totala skuldsättning minskar.

2. Landets demografi

Hushållens samlade skulder är i regel lägre om en stor del av befolkningen antingen är väldigt unga (i skolåldern) eller gamla (i pensionsåldern). Anledningen till det är främst att personer inom den demografin har ett lägre låntagande än exempelvis 35-åringar, som generellt sätt är den mest skuldsatta åldersgruppen.

Läs mer: Vinstlyft för Nordea år 2021.

3. Vilka typer av bostäder som finns i landet

Hushåll i länder där det nästan bara finns hyresbostäder är vanligtvis mindre skuldsatta jämfört med hushåll i länder med mycket bostadsrätter och villor. Det beror på att bostadslånen utgör en stor andel av hushållens totala lån.

4. Prisfluktueringar på bostadsmarknaden

När villorna och bostadsrätterna blir dyrare måste hushållen låna mer pengar för att ha råd att köpa sina egna bostäder. Det medför att bolånen blir högre, med en högre samlad skuldsättning som följd. Om bostadspriserna i stället sjunker uppstår en motsatt, med lägre bolån och en lägre samlad skuldsättning som följd.

Läs mer: Den ryska styrränta höjs igen.

Är det ofördelaktigt med en hög skuldsättning

Nej, en hög skuldnivå är inte ett problem så länge de personer som bor i landet tjänar mycket pengar, förtydligar SCB.se. Men om skulderna blir allt för stora jämfört med inkomsterna, då kan däremot problem uppstå.

Om det blir ekonomisk kris är det förödande att ha en hög skuldsättning. Det beror på att arbetslösheten sannolikt ökar med en ett prisfall på bostadsmarknaden, och i värsta fall en bankkris som följd. Vid en ekonomisk kris är det nämligen ofta fallet att låntagarna inte längre har råd att sköta sina lånebetalning enligt plan.