Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Måltjuv. Ibrahim Tahini har gjort sju mål på åtta matcher för Oddevold.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tahini - en succévärvning för Oddevold

Ibrahim Tahini kom till Sverige som 15-åring. Drömmen var att spela fotboll på hög nivå. Istället hamnade han på flyktingförläggning. – Men jag klarar mig. Vi som kommer från Afrika är mentalt starka.

För två veckor sedan fyllde Ibrahim Tahini 23 år. Ändå har Oddevolds succévärvning redan upplevt mer än många gör under en livstid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Han har spelat VM, hoppat av Sierra Leone, kämpat för att få stanna i Sverige, gift sig och blivit pappa. I den ordningen.

Nu gör han succé i Oddevold. Med sju mål på åtta matcher har Tahini stor del i att Oddevold den här veckan kan ta hand om serieledningen.

– Vi har en stor press på oss. Det är viktigt att vi gör bra ifrån oss. Men Skärhamn kommer med ett bra självförtroende efter två segrar, säger Ibrahim Tahini som nyligen förlängde med division 2-klubben fram till 2012.

– Jag trivs väldigt bra i Oddevold. Nästa steg blir att flytta till Uddevalla, säger Ibrahim Tahini

Han gör ingen hemlighet av att han vill lämna Mellerud som varit hans hemstad i tre år. Lika länge spelade Tahini för klubben. Men några dagar inför seriestarten valde de båda parterna att bryta kontraktet.

– Ibrahim är en fantastisk fotbollsspelare, men vi hade lite olika syn på hur man uppför sig i ett lag, sa Peter Mossberg, ordförande i fotbollsektionen i MIF, till ttela när det hände.

Ibrahim Tahini har en annan version:

– Egentligen ville jag inte spela i division 3 när vi åkte ur och det sa jag till dom, men jag hade ett år kvar på kontraktet. När vi hade träningsläger i Danmark spelade vi en träningsmatch och låg under med 4–0 efter tjugo minuter. Jag blev frustrerad och fick rött kort. Jag sa lite dumma saker till spelarna, men bad om ursäkt efter matchen och alla accepterade den.

När Ibrahim Tahini inte fanns med i startelvan någon vecka senare valde han att konfrontera med tränaren Markus Svensson:

– Jag sa till honom att jag aldrig kommer att spela i Mellerud. Aldrig för ditt lag. hade han accepterat min ursäkt, jag trodde vi hade gått vidare.

Hur är stämningen mellan dig och Markus Svensson nu?

– Det är inga hard feelings. "Mackan" hjälpte till så att jag hamnade i Oddevold.

Och vad händer om du får sitta på bänken i Oddevold?

– Det är inga problem. Oddevold är ett bra lag.

Ibrahim Tahinis målsättning är att få spela i allsvenskan. Det har också funnits intresse. Gefle IF var intresserat i fjol, detsamma gäller norska Nyborgssund.

Men så är också 23-åringen en talang som i tidig ålder visste vad han vill. Ibrahim Tahini var bara 15 år fyllda när han först spelade final med U17-laget mot Kamerun i Afrikanska mästerskapen. Framgången gjorde att Sierra Leone för första gången någonsin kvalificerade sig till ett världsmästerskap.

Det gick i Finland och det skulle bli sista gången på länge innan Ibrahim Tahini skulle återvända till Sierra Leone.

Efter uddamålsförluster mot USA och Sydkorea och oavgjort Spanien med självaste Cesc Fabregas i laget var VM slut. För Ibrahim började en ny resa. Till Sverige.

Tillsammans med elva spelare i laget valde han att hoppa av från Sierra Leone.

– Vi var rädda för att åka hem. De är galna i fotboll hemma, man vet inte hur det hade kunnat gått. Jag pratade med min familj och berättade om mina planer och dom sa att gör det som känns rätt för mig.

Ibrahim Tahini följde sin dröm och hamnade i Falkenberg och fick uppleva flera år av byråkrati. Först fick han inte spela A-lagsfotboll för att han saknade permanent uppehållstillstånd. 2006 träffade han sin hustru och gifte sig, sedan väntade deportering till Sierra Leone och tre månader i flyktingförläggning i Kållered utanför Göteborg innan han kunde försonas med sin hustru.

– Jag varken åt eller kunde gå ut på tre månader. Jag var i bra form i fotboll innan dess, men jag kunde inte få möjligheterna att träna.

Det har han fått nu.

Ibrahim Tahini hoppas att det ska leda till uppflyttning med Oddevold.

Och till allsvenskan.