Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tankar om verkligheten

Tre konstnärer, med olika uttryck, har arbetat under temat verkligheten. Nu visar de sina verk i en gemensam utställning i Folkets Hus i Uddevalla.

Verkligheten. Ett ganska brett tema kan tyckas, och kanske ett tema som konstnärerna egentligen alltid jobbar utifrån. Men trots komplexiteten har konstnärsgruppen Gelvatre fått till en samlingsutställning där tre väldigt olika konstnärer kompletterar varandra fint.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det var viktigt för oss att få en bra helhet, säger Eva Nordström.

I hennes verk handlar verkligheten om det trasiga och det mörka. Ett av dem består av tre små gipstavlor. De bildar tillsammans textraden "Jorden vi ärvde" från Änglamark. Ingjutet är noterna från låten. Fast de är spegelvända. Verket har fått namnet "Så fel det kan bli".

Att väcka frågor och tankar är ett tydligt syfte med den här utställningen. Vi uppmanas fundera på det som sker i vår verklighet. I den riktiga verkligheten, den vi kanske allt som oftast förtränger. Hur ser vår vardag ut? Vad gör vi med våra liv, eller med vår planet?

– Temat verkligheten fick vi av en besökare i vår ateljé i fjol efter en lång filosofisk diskussion, säger Thomas Morkvist.

Thomas arbetar med flera olika uttryck, allt från ljud till keramik. På en vajer, från vägg till vägg, hänger hårddiskar. Verket är sedan kopplat till förstärkare på var sin sida. Han kallar det för Timeline/Lifeline. Varje disk kan ses som en händelse i ens liv, eller så är varje disk någons liv. På väggen bakom hänger fler hårddiskar.

– "Här är ditt liv", diskarna formar ett moln. Molnet är en verklighet där vi i dag sparar mycket information om våra liv.

På andra väggen hänger ett kollage och bredvid visas en video. Tillsammans bildar de verket "Global rekonstruktion". På filmen ser vi hur Thomas kör en världskarta genom en dokumentförstörare. Och sedan sätter han sig och sätter ihop kartan igen. Det färdiga kollaget visar en ny verklighet, en ny värld.

Den tredje konstnären heter Steve Larson. Fyra fotografier har han med, där han skapat en verklighet.

– Jag har funderat i många år på vad de som arbetar, eller vad djuren, på cirkus och tivolin gör när de inte är på vägen. Hur ser deras verklighet ut?

Verket "Aimeless" visar en vilsen clown i en skog. I "Nothing like home" ser vi en elefant utanför ett hus. Och i "Blue days" en giraff som tittar fram bakom en gardin i ett fönster.

Utställningen pågår till och med den 12 april.