Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Telestationer i glesbygd försvinner

50 000 hushåll och företag berörs när Telia fram till 2015 plockar ner en miljon gamla trästolpar i landet. Ingen uppges bli utan möjligheten att telefonera. Men räkna inte med bättre mobiltäckning.

Det är små telestationer i glesbefolkade områden, där det inte finns bredband i kopparnätet (adsl), som kommer att avvecklas. Det uppger Björn Berg, informationsansvarig på Telia. Fast någon lista på var och när enskilda telestationer kopplas ur, går företaget inte ut med. Berörda kunder informeras ”i god tid” när det blir aktuellt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Hur ser Telia på alla föreningar som arbetar med fiberutbyggnad i glesbygd?

– Det är bara positivt. Framtiden talar för att det blir en blandning av fiber, kopparteknik och mobila lösningar, säger Björn Berg.

Är det inte så att fiberföreningarna tar ett ansvar som Telia eller andra aktörer borde kunna ta?

– Ska vi som företag bygga ett fibernät eller en mobilmast så vill vi kunna räkna in den investeringen. Det måste finnas ett tillräckligt stort underlag. I dag är vi inte garanterade något, utan måste kämpa för våra kunder.

Hur går det för folk som har dålig eller obefintlig mobiltäckning när telestationerna försvinner?

– Vi mäter med vår utrustning vilka förutsättningar det finns. Först därefter fattar vi beslut om det är möjligt eller inte att göra ett sådant teknikskifte.

De som berörs erbjuds, som alternativ, att koppla sin fasta telefon till en ny antenn, som fångar upp även svaga signaler från mobilmaster. Räcker detta verkligen överallt?

– Det går att lösa så att man får likvärdig fast telefoni även med skruttig mobiltäckning. Men ser vi inte att förutsättningarna finns så rör vi heller inte telestationen.

Om man jämför, inte kan väl Telias ersättningsteknik ge samma kapacitet och möjligheter som fiber?

– Nej, det kan den inte. Mobila lösningar ger inte samma hastighet. Det beror på vad man är ute efter. Vill man till exempel kunna ladda ner stora tunga filer, hämta filmer och köra onlinespel så har fibern ingen konkurrens.

– Det är vanlig fast telefoni som vi kan ersätta med trådlös teknik. Däremot ska man inte räkna med att mobiltäckningen förbättras, för det är inte det vi erbjuder, säger Björn Berg.