Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ålen i Vänern är utrotningshotad och får inte fiskas. För att motverka misstänkt tjuvfiske kommer Länsstyrelsen i samarbete med Kustbevakning att använda sig av drönare. Bild: Jonny Mattsson

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tjuvfiske på ål ska stoppas med drönare

Länsstyrelsen i samarbete med Kustbevakningen ska jaga tjuvfiskare i Vänern med hjälp av drönare. Det är ålfiskeredskap som ska eftersökas för att skydda den utrotningshotade ålen.
– Vi tror att det är ett effektivt och miljövänligt sätt att komma åt illegala ålfiskeredskap, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Med start från onsdagen den 25 april till och med 25 maj ska Länsstyrelsen i samarbete med Kustbevakningen försöka motverka tjuvfiske på ålen i Vänern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är framförallt privatpersoner som vi misstänker bedriver illegalt fiske på ålen. Ålfiskeredskap är svåra att hitta med hjälp av båt. Så vi hoppas att drönaren ska kunna hjälpa oss med det arbetet, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ålfisket är förbjudet för alla som inte är yrkesfiskare med särskilt tillstånd. Att använda sig av drönare för att komma åt tjuvfisket är ett nytt sätt som man prövar i år.

–Det är första gången som vi använder drönare och förhoppningsvis så kommer det att fungera i avskräckande syfte, säger han och fortsätter:

– Det är Länsstyrelsen som kommer använda drönaren dem med det sker i samverkan med Kustbevakningen.