Tomas var 20 år när han upptäckte sin testikelcancer.
Tomas var 20 år när han upptäckte sin testikelcancer.

Tomas, 25: Alla unga killar borde kolla bollarna

Som 20-åring upptäckte Tomas en utväxt på sin testikel. Han hade då knappt hört talas om testikelcancer. Nu lyfter han vikten av att kolla bollarna för att minska tabun och hjälpa andra upptäcka sin cancer i tid.

Ung Cancer
|

Tomas, 25, var bara 20 år gammal när han en kväll upptäckte en utväxt på sin testikel. Genom en snabb sökning insåg han att det skulle kunna vara testikelcancer. Den cancerform som är vanligast bland unga vuxna och som främst drabbar unga män, men som Tomas själv inte visste mycket om.

– Egentligen visste jag ingenting om testikelcancer och hade knappt ens hört talas om det. Det var tur att jag googlade annars hade jag inte tagit det på så stort allvar.

Hos läkaren trodde man utväxten var en inflammation, men provsvaren visade inget. Men efter ytterligare ett besök på vårdcentralen fick Tomas till slut en remiss till röntgen. Därefter gick att snabbt.

– De konstaterade att det var testikelcancer och jag opererades. Efter gjordes en röntgen som visade att den inte hade spridit sig och jag tänkte först att det skulle var en piece of cake.

Men blodprovet tre veckor efter operationen visade att cancern fortfarande fanns kvar. Tomas läkare meddelade att han skulle börja få cellgifter. Ett besked som Tomas beskriver som det tuffaste.

– Under behandlingen fokuserade jag bara på att bli frisk. Det var som att jag kopplade bort världen runt om.

Rädsla för återfall

Våren och sommaren som passerade kände Tomas att det kändes lugnt, men när första röntgen närmade sig senare den hösten sade kroppen emot.

– Jag kunde knappt sova och jag tänkte hela tiden nu är det kört, smärtan i kroppen förvärrade allt. Men röntgen visade inget och när beskedet kom att allt såg bra ut var det som att allt släppte.

Idag, 4 år senare, går Tomas fortfarande på kontroller och lever med cancerbaksmällan. För även om cancern är borta så finns återfallsrädslan kvar.

– Jag har lärt mig leva med den. Oron har inte minskat, men jag har lärt mig att hantera den.

Stöd genom Ung Cancer

Att drabbas av cancer som ung kan vara tungt, eftersom man befinner sig i en tid när man inte förväntas bli svårt sjuk. Något som Tomas tyvärr fick erfara.

– Vården var otrolig när det väl hade konstaterats att det var testikelcancer. Men vårdcentralen tog mig inte på allvar och hade approachen att det inte händer unga. Men de borde sett att jag var orolig och att jag behövde stöd.

Tomas fann stöd genom organisationen Ung Cancer när han drabbades. Framförallt genom facebookgrupper där han kunde prata med andra unga vuxna cancerdrabbade.

– Det var skönt att hitta stöd hos andra som går igenom samma sak, att kunna dela tankar med andra människor som förstod vad man gick igenom, det kändes som att det behövdes.

Vill få alla killar att kolla bollarna

Prognosen för den som drabbas av testikelcancer är god, men många väntar länge med att uppsöka vård.

– Många tycker det är pinsamt för att det handlar om testiklarna. Tyvärr medför senare upptäckt en risk för både spridning och en tuffare behandling, något som kan undvikas genom att man själv har koll på sina bollar och därför lättare kan upptäcka förändringar, säger Emma Tonnes, Generalsekreterare på organisationen Ung Cancer.

För att få andra unga ska förstå vikten av att kolla bollarna och minska tabun kring ämnet så att fler får vård i tid medverkar nu Tomas i Ung Cancers kampanj “Kolla Bollarna”.

– Jag vill säga till alla unga killar att hålla koll på sina bollar och att lära känna dem. Kolla någon gång i månaden och om du känner en förändring på någon testikel: Sök vård på en gång. Gå inte och vänta och hoppas på att det försvinner. Det behöver inte vara cancer, men det är värt att kolla upp.

Lär dig hur, läs mer eller skicka en bollkoll på kollabollarna.nu

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna. Med kampanjen ”Kolla Bollarna” vill Ung Cancer sprida enkel och tydlig information om sjukdomen – allt från hur man själv undersöker sin pung och upptäcker symptom till var man söker hjälp. Man kan dessutom skicka en påminnelse till någon man känner. Syftet är att informera och lyfta diskussionen kring testikelcancer för att få fler unga vuxna med pung att kolla sina bollar. Läs mer och/eller lär dig hur på kollabollarna.nu.