Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fullsatt. På förmiddagen var tingssal 1 helt fullsatt. En gymnasieklass bevakade nämligen rättegången mot sex unga män och en mamma, som misstänks för bland annat flera fall av bedrägeri.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tonårsliga shoppade för halv miljon

Tonårsligan handlade varor via kapade identiteter och falska kreditkort för över en halv miljon kronor.

Nu har rättegången mot två bröder, deras mamma och barndomskamrater inletts vid Uddevalla tingsrätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kammaråklagare Lars-Åke Ahlström har ytterligare sju tuffa dagar framför sig när 229 brott ska gås igenom med sju åtalade personer och en nära 2 000 sidor lång förundersökning ska lusläsas.

Materialet i förundersökningen är i många fall på gränsen till osannolik. Hur ett gäng med främst ungdomar, då för tre år sedan var flera av de sex åtalade unga männen bara tonåringar, ska ha köpt falska ip-adresser och amerikanska bankkort och kapat identiteten för en ung företagararvinge i kommunen.

– Jag var bara 16 år och behövde snabba pengar, säger en av de åtalade som är misstänkt för att ha fungerat som målvakt och hämtat ut paket åt den i dag 21-årige man som pekas ut som huvudman.

Huvudmannens advokat, Lars Brandel, säger att hans klient förnekar brott - trots att han har skrivit ett fyra sidor långt erkännande.

– Hans flickvän skulle ta studenten och han själv satt häktad. Min klient ville komma ut och följa med henne utomlands. Hans erkännande måste ses mot den bakgrunden, försvarar Brandel.

Kammaråklagare Lars-Åke Ahlström anser att bevisläget mot de åtalade är gott. Och trots att han fick ägna större delen av rättegångens första dag åt att läsa innantill ur förundersökningen, var han vid gott mod efter en heldag i rätten.

Kammaråklagaren hann gå igenom hälften av åtalspunkterna som rör grovt bedrägeri, bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och bedrägeri för fyra av de åtalade männen. Rättegången pågår i åtta dagar, och övriga åtal och åtalade kommer senare. Bland annat för mamman till huvudmannen och hans bror, de misstänks också ha hämtat ut paket.

Den 21-årige huvudmannen är den som åtalas för flest brott och grova brott. Han ska ha köpt falska Visa- och Mastercardkort från USA och på så sätt beställt varor i både Sverige och utomlands. Bland annat ska 21-åringen i stort sett ha möblerat hela sitt hem genom att beställa hem möbler genom falska betalkort och kreditkonton. Men ligan har även köpt märkeskläder, lyxartiklar och teknikprylar för hundratusentals kronor.

De övriga åtalade ska sedan ha hämtat ut paketen eller i vissa fall fått hemleverans till dörren.

Men det var när de kapade en ung mans identitet som ligan slutligen kunde avslöjas. 21-åringen ska ha låtit tillverka ett falskt id-kort i en företagares sons namn, som en annan åtalad ställde upp med sitt foto på.

Ligan försökte ta blancolån och beställa varor i företagararvingens namn. Och det var när de skulle hämta ut ett beställt paket som polisen ryckte ut till ett av Uddevallas utlämningsställen.

– Vårt företag ligger på samma industritomt som utlämningsstället. Och där har jag varit nästan varje dag i tio års tid. Personalen kände ju igen mitt namn men inte personen som sa sig vara jag och hörde då av sig till mig, berättar mannen.

21-åringen och en annan man häktades då, men släpptes. 21-åringen fortsatte dock att begå samma brott, och häktades återigen för samma brottsliga verksamhet våren 2013. Han har varit på fri fot fram till en dryg vecka sedan, då han återigen häktades. Den här gången misstänkt för bland annat varusmuggling och tullbrott.

Som bevisning mot männen och mamman finns bland annat, förutom vissa erkännanden, att beställningar gjorts från samma ip-adresser, mejlkonton och telefonnummer.

Rättegången fortsätter under onsdagen.