Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det blir stopp för räkfisket i Kattegatt och Skagerrak året ut.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tusentals ton fisk och skaldjur på soptippen

Att 16 000 ton fisk och skaldjur drogs upp ur havet av fiskeflottorna, köptes upp av myndigheterna och kastades bort upprör svenska politiker.

– Det är ju inte vettigt. Alla stöd måste bort. Vi är eniga över partigränserna om det här hemma, säger Jan-Olof Larsson (S) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Fiskefonden i EU hanterar flera olika branschstöd. Ett av dem är en garantigräns för hur lågt fiskpriset får lova att sjunka. Vid viss nivå köps fångsterna upp av fiskefonden. När räkpriset 2009 sjönk kraftigt i Sverige på grund av att norrmännen översvämmade Bohuslän med billiga räkor inseglade på lastbil, gick fiskefonden in och köpte upp 25 ton räkor till ett minipris.

– Totalt det året köpte fonden upp 36 ton fisk och skaldjur. Men senare har det inte handlat om mer än några lådor räka då och då, säger Roger Mathiasson som är Sverige fiskares riksförbunds expert på överskottshantering.

– Snittpriset i dag på fiskeauktionen för räka är 135 kr/kg. Fiskefondens minimipris är en femtilapp per kg. Så för oss är det ingen affär att lita till den.

Smögenfiskaren Peter Olsson blir nästan uppretad "av tjatet som går ut på att fiskarna hela tiden gör fel och beskattar havet fel".

– Vi fiskar när det finns marknad för det vi får upp. Annars ska vi inte fiska och stöd som snedvrider marknaden bör tas bort, menar han.

Och det tycker den svenska regeringen också, berättar Robert Andréns som är chef för enheten för jakt och fiske på jordbruksdepartementet.

– Vi går in i förhandlingarna i Bryssel med uppfattningen att alla stöd för överskottshantering ska bort, liksom alla stöd som driver upp kapaciteten inom fisket. Vi tycker inte heller att skrotningsbidraget inom fiskeflottan fungerar bra, för att krympa fiskerikapaciteten, säger Andrén.

– Eller ta stödet för att göra motorerna renare. Det ökar kapaciteten eftersom det blir biligare att vara ute längre. Det vill vi ha bort.

EU ser just nu över fiskets grundförordning (regler för själva fisket), fiskefonden (alla olika bidrag) och marknadsordningen (styr bland annat återtaget av fisk som den här artikeln handlar om egentligen). Men nationerna tycker olika, vilket drar ut på förhandlingarna.