Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Uddevalla kammar hem mattemiljoner

Uddevalla slog storslam i regeringens mattesatsning. En speciell satsning i staden får 2,5 miljoner kronor i bidrag från Skolverket, vilket är det tredje största i Sverige.

Skolverket har sedan 2009 delat ut öronmärkta pengar till Sveriges grundskolor för satsningar inom matematik. I år delas 121 miljoner ut. Uddevalla kommun fick 2 521 600 kronor. Initiativet kommer från regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Uddevalla har ett väldigt tydligt projekt som är kopplat till forskning. Sen ska vi också ha en viss spridning på de här pengarna, och Uddevalla har inte fått pengar tidigare år. Det har varit ett otroligt söktryck, jag har aldrig sett något liknande. Vi hade 121 miljoner, men det har sökts för 600 miljoner, säger Charlotta Blomqvist, expert på Skolverket.

Projektet kretsar kring ett dataspel som heter Rutiga familjen. Spelet har utvecklats av Lena Pareto, som är lektor i datavetenskap på Högskolan i Väst, i samarbete med Stanford University i USA.

Spelet lär ut talsystemet utan att använda siffror. Istället använder man sig av rutor, som packas i större rutlådor. Talen representeras av färger. Tio röda lådor passar exempelvis in i en orange låda. Barnen spelar även brädspel och kort mot varandra.

– Vi har redan sett resultatet av det här programmet. Eleverna lär sig matte bättre om de spelat spelet i tio veckor. Det ger en ökad förståelse och även en ökad tilltro till deras förmåga, säger Lena Pareto.

De 2,5 miljonerna kommer att användas till att utbilda lärare i programmet och att utveckla pedagogiken. Uppföljningar kommer även att göras med videoinspelningar i klassrummen. Dessutom kommer en speciell projektgrupp skapas inom kommunen. Ingen särskild teknik ska dock köpas in.

– Det här känns helt fantastiskt. Det skapar stora nya möjligheter för eleverna. Jag tror att innehållet tilltalade Skolverket. Att komma på tredje plats i Sverige är också väldigt kul, säger Ylva Dahl, som är projektansvarig och rektor på Unnerödsskolan.

1025 elever och 60 lärare kommer att vara involverade i projektet. Det kommer att genomföras på Norgårdenskolan, Dalabergsskolan, Unnerödsskolan, Hovhultsskolan, Norrskolan och Sandersdalsskolan, för elever från förskoleklass till årskurs 5 samt särskola.