Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Attraktivt. Här på Nordens Ark kommer en del av lärlingarna på Uddevallas nya yrkesutbildning i naturbruk få en plats. Stora jordbruk, skogsfastigheter och ridskolor är andra tänkbara lärlingsplatser.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Uddevalla startar naturbruksprogram

När Dingle och Nuntorp lägger ner startar Uddevalla naturbruksprogram på gymnasiets lärlingsutbildningar. Nordens Ark blir en av praktikplatserna.

Frågan är känslig, konstaterar skolchef Hans-Lennart Schylberg. Det finns ett avtal som inte går ut förrän 2018 mellan kommunerna och regionen om att kommunerna inte får starta naturbruksutbildningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Men sista året har det hänt så mycket och regionen ifrågasätter själv sin verksamhet och stänger ner. Då finns det ingen anledning att vila på hanen utan vi kliver in i det nu, säger han, och tillägger att det är en fråga som ligger i tiden och ingen Uddevallafråga.

I avtalet står inte heller något om lärlingsutbildningar, enligt gymnasiechef Stefan Einarsson.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg (S) beskriver det som en naturlig utveckling när "regionen backar hem".

Det var i tisdags som regionfullmäktige beslutade att nedläggningen av Dingle och Nuntorp skjuts upp till 2017.

Det nya lärlingsprogrammet presenterades vid en presskonferens på Östrabogymnasiet på fredagen.

I dag har Uddevalla gymnasieskola elva yrkesutbildningar som alla erbjuder lärlingsutbildning. Totalt är det cirka 180 elever. Naturbruk blir den tolfte och ska innehålla fyra delar: djurvård, skog, trädgård och lantbruk.

En lärlingsutbildning innebär att eleven tillbringar halva tiden på skolbänken i gymnasiet och halva tiden som lärling i en verksamhet.

Nordens Ark är en verksamhet som kommer att erbjuda lärlingsplats till eleverna.

– Sedan vänder vi oss till andra gröna näringar som större lantbruk, Emaus som vi redan har ett visst samarbete med, ridskolor, Emaus, zoologisk handel och större jordbruksfastigheter. Fiskerinäringen kan också bli aktuell, säger Stefan Einarsson.

Fördelarna är många, menar de tre.

Fler ungdomar kan läsa naturbruk på hemmaplan och få jobb i närheten. De kan också komplettera med högskolebehörighet på den skola de redan befinner sig.

För de gröna näringarna innebär det goda tillfällen att rekrytera anställda och att behålla ungdomarna i hembygden.

Till en början räknar man med att fem - tio elever söker den nya utbildningen. En naturbrukslärare är redan anställd inför nästa höst.

Och om det blir 25?

– Då blir vi jätteglada, då borde branschen jubla och ställa upp med lärlingsplatser, säger Stefan Einarsson.