Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Unga möts för att prata hållbart hav

I helgen samlas unga från hela Västra Götaland i Kristineberg. De ska berätta och diskutera hur de ser på havet med forskare från ett EU-projekt. – Vi vill förstå hur havets position kan stärkas i framtiden, säger Géraldine Fauville, projektledare på Göteborgs Universitet.

Det drygt tre år långa EU-projektet Sea for Society pågår samtidigt i åtta europeiska länder. Och upp­lägget är det samma, unga mellan 18 och 28 år som möts för prata hav. Trots att havet och havsmiljön är en viktig och gemensam resurs för Europa vet forskare ytterst lite om hur män­niskor ser på det. Därför vill man nu fånga upp vilken kunskap, värderingar och beteenden som finns.

– Vi vill veta vad de unga tycker och tänker kring ­havet och hur man nyttjar det nu, säger Géraldine Fauville.

Till helgen kommer hon finnas på plats i Sten Lovén centrum för att lyssna på de 22 unga som anmält sitt ­intresse.

– Vi fick kontakt med dem via en tidningsannons. Vi ville få med unga som inte har så stora kunskaper sedan tidigare och som inte är så intresserade av havsfrågor, berättar hon.

Åsikterna från alla länder kommer sammanställas och analyseras. Resultaten ska användas för att identifiera kunskapsbrister och slutmålet är att skapa nya vägar och värderingar.

– Vi vill utveckla initiativ för bättre åtgärder som kan skapa en hållbar havsmiljö, säger Géraldine Fauville.

De unga möts även i Kristineberg den 14–16 juni.