Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Uppskattat besök på barnavdelningen

Mellan blodprover och undersökningar kan det vara svårt att få tiden att gå om man är barn och ligger på sjukhus. Vilken tur att renarna lyckades landa släden utanför sjukhusets entré.

Det tisslas och tasslas på avd 23 på NÄL. När Västsvenska Tomteorden tar ton och klämmer i med "Ritsch, ratsch filibom-bom-bom" kikar några nyfikna små huvuden ut i avdelningskorridoren. Fem tomtar, en nisse och en vätta blir ett välkommet avbrott i barnsjukvårdens vardagsrutiner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

På avdelningen vårdas i dagsläget 30 sjuka barn på 25 vårdplatser. Många är små barn som drabbats av RS-virus.

- Förhoppningsvis kan några skrivas ut eller ta ett par timmars permission för att få fira jul i sin hemmiljö. Vi gör så gott vi kan för att de som är kvar ska få uppleva en fin julstämning, säger Kajsa Olsson som är sjuksköterska på avdelningen.

Det är Kajsa som lotsar tomtegruppen runt. Tomtens julklappssäck blir lättare att bära ju fler paket som delas ut till barnen. De som inte orkar få tomtebesök får ändå en julklapp. Julsångerna avlöser varandra och tomtekostymerna värmer.

- Det finns syrgas här va?, frågar en av tomtarna och skrattar medan han pustar ut mellan sångerna.

När tomtarna försvinner bortåt står 7-åriga Emilia Blom kvar i korridoren med sin bror. Hon skakar försiktigt på paketet med vackert papper och rosa snören. Vad hon hoppas att det är inuti?

- Lego, säger hon och ler.