Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Många hade tagit sig in till Uddevalla för att lyssna på bland andra Krister Kronlid, Kommunal. Med fanns även utförsäkrade Madelaine Herrmansson och diakonen Inger Öhlén som gav bilder av hur utförsäkringen kan drabba. De rungande applåderna duggade tätt genom det en timme långa programmet.

"Utförsäkringarna av sjuka måste få ett slut"

Sjukdom kan drabba oss alla och det är ovärdigt Sverige att vi inte hjälps åt utan lämnar den sjuke och anhöriga i sticket. Det var huvudbudskapet under dagens Påskupprop mot utförsäkringarna på Kungstorget.

– Jag lever på 100 kronor om dagen. Jag har tvingats sälja allt jag ägde och pengarna jag ärvde från mor- och farföräldrar är borta sedan länge, säger Madelaine Herrmansson som själv blev utförsäkrad för två år sedan till publiken på torget.

Hon är nära gråten och tappar rösten för en stund. När hon samlat sig fortsätter hon.

– När man som jag drabbas av en sjukdom för att så småningom bli utförsäkrad är det som att fastna i ett ekorrhjul. Räkningarna som kommer tar inte hänsyn till sjukdomen och när man inte orkar ta hand om allt är det lätt att samla på sig skulder. Skulderna gör att jag har svårt att komma ur situationen, studielån är till exempel uteslutet, säger hon.

Det finns otaliga berättelser om familjer som drabbats på liknande sätt som Madelaine Herrmansson, det menar Inger Öhlén, diakon i Svenska kyrkan. I sitt yrke träffar hon ofta barn som drabbats.

– Jag möter många familjer i kris, en av de grupper som har det svårt är just de utförsäkrade. Sverige är rikare än någonsin men klyftorna mellan fattiga och rika barn bara växer, säger hon.

Det var inte bara i Uddevalla som folk gick man ur huse för att protestera i dag. På minst ett 30-tal orter i landet samlades människor under parollen "påskuppropet mot utförsäkringarna". Samtidigt gjordes namninsamlingar som sedan ska skickas till Socialförsäkringsutskottet.

– Vi hoppas kunna visa på vilket genuint och folkligt engagemang som finns runt om i landet. En spontan reaktion som går över partigränser, säger Krister Kronlid, på fackförbundet Kommunal. Majoriteten i Sverige tror på ett skattefinansierat system för välfärd och det är klart att folk blir rädda när de ser att det bryts ner bit för bit. Utförsäkringarna av sjuka måste få ett slut.

Trots att dagens manifestation var välbesökt fanns det de som tyckte att uppslutningen kunde varit ännu bättre.

– Det är mycket mindre folk här nu än på Passionsspelet. Det tycker jag är konstigt, detta är ju en väldigt viktig fråga, säger Karolina Alehall i publiken.

Madelaine Herrmansson känner sig ändå hoppfull.

– Jag kommer aldrig sluta kämpa även om det är tungt. Och ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger hon.