Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Utvecklingen blev avveckling

De tre lokalsjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors har svarat för närsjukvård för de omkring 100 000 invånarna i norra Bohuslän och Dalsland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Successivt har verksamheten vid dessa sjukhus förändrats. Slutenvården lades ned under 1990-talet och första halvan av 2000-talet.

De lokala politikerna värnade dock om sina väljare. De begärde och fick en kvalificerad öppenvård inom de flesta medicinska specialiteterna. Det uppdrogs åt Uddevalla sjukhus och Näl att bedriva sådan. Det blev en naturlig del av klinikernas verksamhet.

Läkarna på Uddevalla sjukhus och Näl schemalades för tjänst på lokalsjukhusen. På kirurgkliniken, till exempel, bedrevs en mycket stor dagkirurgisk verksamhet vid Strömstads och Dalslands sjukhus. Vid Lysekils sjukhus hade man en omfattande endoskopisk verksamhet tillsammans med medicinkliniken.

Flera dagar i veckan bedrevs kirurgmottagning. Öppenvården var mycket effektiv och medgav också utmärkt möjlighet för utbildning av yngre kirurger.

Den stora förändringen kom med omorganisationen benämnd ”Vård 2010”. Redan innan den genomfördes reducerades länssjukvården vid de tre lokalsjukhusen. Detta skedde med de lokala politikernas goda minne och i bästa samförstånd.

År 2010 var hotet om nedläggning av lokalsjukhusen överhängande. Då vaknade politikerna – för då var det val. Nu ändrade man strategi. Väljarna måste smörjas.

Nedläggning var inget säljande budskap. I stället gick man ut och proklamerade, att nu skulle man minsann satsa på lokalsjukhusen – alla tre!

Det utlovades utveckling och i vissa fall utökning av vårdutbudet. Alla blev glada av detta positiva löfte, både befolkningen och personalen på sjukhusen. Verksamheten var räddad!

Men resultatet blev ett annat. Knappt var valsedlarna färdigräknade förrän inriktningen ändrades. I sann nyspråklig anda betydde utveckling egentligen avveckling.

Det gällde nu att arbeta snabbt och effektivt, så avvecklingen blev klar i god tid före nästa val – år 2014. Man stängde operationsavdelningarna vid Strömstads och Dalslands sjukhus. Man tog bort endoskopiverksamheten vid Lysekils sjukhus. Man försökte stänga de medicinska laboratorierna och röntgenverksamheterna, men lyckades inte helt.

Nu, i april 2014, har utvecklingen – förlåt – avvecklingen gått så långt att NU-sjukvården kan dra sig ur. En liten rest av länssjukvård finns kvar. Nu är denna restprodukt ute till försäljning till något privat vårdbolag. Tunga specialiteter som kirurgi, ortopedi och flertalet internmedicinska specialiteter finns inte med.

Patienter med till exempel kirurgiska sjukdomar får hänvisas till Uddevalla sjukhus och Näl. Men där är det trångt. Många kommer därför att erbjudas öppenvård i Göteborg eller på något annat avlägset beläget sjukhus i stället för vid sitt lokalsjukhus. Närsjukvård har blivit fjärrsjukvård.

Politikerna som svek löftena om utveckling av lokalsjukhusen bör skämmas! Det gör man när man luras.

Bengt Frisk

Pensionerad, men fortfarande

timanställd kirurg i NU-sjukvården