"Väldigt hajpat med studentmössa"

Det är mycket väsen för ett litet ting kan tyckas. Och i efterhand kommer den ju bara ligga där och samla damm längst in i garderoben.…Men för de gymnasieelever som ser studenten torna upp sig som en hägring i horisonten betyder studentmössan desto mer.

ANNONS
|

Student. Priset kan variera mellan några hundralappar till över 2 000 kronor – men de flesta sistaårselever på gymnasiet köper trots allt någon variant av den klassiska vita studentmössan. Precis som så många tidigare årskullar har gjort innan dem. Redan i november provade många ut rätt modell och gjorde sina personliga tillval. Under nästa vecka kommer så mössorna levereras ut till skolorna – två och en halv månad innan den ska bäras för första och, för de flesta även, sista gången. Men är det verkligen värt den energi och de pengar som eleverna lägger ner?

– Alla vill ha en mössa – på så sätt är det värt det, resonerar Ellinor Ivehag, ordförande på Birger Sjöberggymnasiets studentkommitté och fortsätter:

ANNONS

– Sen är priserna väldigt överdrivna – men folk köper de ju, det är därför priserna är så höga.

Likt många andra skolor har de avtalat med ett särskilt studentföretag att komma och visa sina produkter för eleverna. På så vis erbjuds speciella paketpriser och leveransgarantier.

– Det finns billiga alternativ. Priset beror på hur spejsad man vill ha den – just det har gått överstyr om du frågar mig, säger Ellinor Ivehag.

Ja, text kan numera broderas och tryckas både på fram-, bak- och insida medan färgerna på band och foder kan bytas efter behag. Annars går det att propagera för att less inte bara är more – utan även billigare.

Också på Nils Ericssongymnasiet i Trollhättan har arbetet med studentmössorna varit igång länge. Där har det avtalats med samma företag som varit på skolan under flera tidigare år. Elevrådsordförande Julia Back förklarar upplägget:

– Det är bara de som kommer och visar sina grejer på skolan. Jag pratade med de elever som hade hand om det här förra året och de var nöjda med dem. Sen gav de ett bra och seriöst intryck – de var i tid och ville träffa oss, men var inte påstridiga, säger hon och förklarar att de flesta elever i år valde det dyrare av paketen.

ANNONS

Men varför är det så viktigt det här med studentmössan?

– Jag vet inte riktigt. Jag tror bara att det är en symbol för att man tar studenten.

Är det inte väl dyrt då?

– Jo det är det verkligen. Så är det ofta med alla grejer på studenten – med både studentklänning och balklänning. Men alla känner inte att studenten är jätteviktig. Då köper man en billigare mössa. Men det är svårt, det är väldigt hajpat med studentmössa.

På 1840-talet bars studentmössan som ett kårtecken. Vid exempelvis Chalmers lever fortfarande den traditionen kvar. Men sedan 1862 har det framförallt setts som ett examensmärke.

Den klassiska vita mössan med blå-gula detaljer var från början en sommarmodell. I Lund finns mössan även en vintervariant.

Studentmössan förekommer även i övriga norden – dock med vissa färgavvikelser. Norge och Island använder sig båda av svarta mössor medan Finland och Danmark, likt Sverige, använder en vit.

Källa: ne.se

ANNONS