Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skapande. Eva Ziggy Berglund och Giorgia Olm har byggt ett spökrum tillsammans med barnen-

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Välkomna till Badhusberget 4a

Artworker står det på brevinkastet till trean på Badhusberget. Konstnärerna varierar, välkomnandet består.

Det började med ett gårdsprojekt för att engagera de boende och gjuta nytt liv i miljön i ett av Lysekils bostadsområden. Nu fortsätter det med konstnärer som bor i området en tid, arbetar och ställer ut och samtidigt öppnar för barn och ungdomar att ta steget in i trean på Badhusberget och in i konsten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Giorgia Olm från Toscana, Italien, och Eva Ziggy Berglund från Stockholm har bott här sedan början av oktober. Steg för steg har de lärt känna barnen. Att skapa band och trygghet tar sin tid, men en kärna av fem eller sex barn är numera ständiga besökare. Ibland växer gruppen det dubbla.

– Vi vill inte driva in dem, de ska komma av nyfikenhet, säger Eva Ziggy.

– Vi vill veta vad som fångar dem, förklarar Giorgia.

Ljuset och materialen är några svar på den frågan. Hela lägenheten är på väg att byggas till en utställning med hjälp av uv-ljus och material som reagerar på sådant ljus.

Badrummet ser tämligen normalt ut – bortsett från mobila maneter och fiskar som dinglar i mängd från tak och på väggar – men när ljuset slås på förvandlas det till en magisk värld. Temat har varit vatten, arbetat har varit kollektivt och fött små berättelser när de ena barnets fisk kanske försökt äta det andra barnets fisk...

Rummet intill har utnämnts till spökrum och har ett stort, maffigt spindelnät i taket. Det största rummet blir Giorgias eget utställningsrum, där hon visar sina speciellt formade flupps – med belysning.

Projektledare Susanne Beyer har arbetat med konstprojekt i det området i flera år, bland annat för asylsökande barn. Till Artworker är alla välkomna, hon öppnar gärna även för barn från andra delar av Lysekil.

Hon vill ge utrymme för en enkel form för samvaro och skapande, som en motvikt till de ökande kraven på kostsamma upplevelser.

Och barn som får se konstnärers arbete på nära håll och själva delta får en känsla för det arbete som krävs när något skapas, påpekar Giorgia och Eva Ziggy.

De får också del av den glädje skapandet ger, vare sig det handlar om den fysiska känslan av att forma lera och gips eller äventyret på teatern. När Lysekils kulturvecka hade Ivo Cramérs pantomim Kärlek med förhinder och de berättar med glädje och fascination om fyraåringens stora inlevelse.

– Vi lär oss av barnen också. Jag har fått nya verktyg för att jobba med ljus, säger Giorgia.

Eva Ziggy Berglund sammanfattar det betydelsefull i mötet med barnen.

– Jag tycker om ljuset i deras ögon.