Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Carina Lindesfeldt och Krister Henriksson, bor båda i egen lägenhet. – Men jag vet en hel del som tvingas bo hos kompisar, berättar Krister.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Värmestuga planeras på Riversideängen

Alla som vill ha tak över huvudet får det. Det säger Uddevallas socialchef Bo Lundgren, apropå den aktuella debatten om hemlöshet. Och om allt går enligt planerna så blir det en värmestuga på Riversideängen.

– Vi har ett ganska bra system för att ordna boende för dem som missbrukar eller har psykiska problem, alltifrån baracker till lägenheter, säger Bo Lundgren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men sedan finns det även de som av olika skäl inte har egen bostad. Då är det kompisar som gäller. Nere på Kampenhof träffar vi Krister Henriksson.

– Kommunen säger att det inte finns några hemlösa för de har inte budgeterat för det. De finns inte på papperet. I stället blir det så att folk tvingas bo hos kompisar, menar han.

Själv bor han i egen lägenhet hos en privat hyresvärd. Kompisen Carina Lindesfeldt har däremot varit hemlös.

– För fyra år sedan. Då kom jag hem från utlandet och det enda boende som jag blev erbjuden var i en barack. Nu är jag fri från mitt missbruk och har fått en egen lägenhet. Det är dyrt och litet, men det är jätteskönt för där känner jag mig fri, säger hon.

Kampenhof är en samlingsplats för olika missbrukare. I somras lämnade Kris, Kriminellas revansch i samhället, in ett förslag till kommunen om att ordna en värmestuga. Där skulle gänget kunna träffas utan att bli bortkörda eller kanske skrämma folk. Och nu ser den ut att bli verklighet.

– Det är mycket som talar för att det ska gå i hamn, men det finns inget beslut ännu, säger Elving Andersson, C, ordförande i socialnämnden.

Enligt honom finns det en arbetsgrupp bestående av förvaltningen, Kris, frivården, polisen och Västtrafik.

– Vi diskuterar bland annat hur tillsynen ska gå till, vilka regler som ska gälla. Tanken är att Kris ska sköta tillsynen.

Värmestugan är tänkt att placeras längst ut på Riversideängen. Enligt Bo Lundgren kan ärendet komma upp på socialnämndes möte i februari.

När Bohusläningen skrev om förslaget i somras väckte det många reaktioner, mestadels positiva. Vi skrev även om ett lyckat projekt i Söderhamn där man öppnade en lokal för missbrukare som hängde på stan. En av tjänstemännen som arbetar med saken berättade att det inte bara var missbrukare som sökte sig dit, utan även pensionärer. Och det finns klara regler för vad som gäller.