Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Värvar OS-seglare inför storsatsning

Sotefjordens SS är Bohusläns representant i seglingsallsvenskan som drar i gång i helgen. I år har klubben förstärkt med några meriterade seglare, bland annat Urban Lagnéus och Magnus Lundgren som seglat OS i 470.

Kommande helg är det premiär för årets allsvenska i segling. Det är tredje året tävlingen avgörs och Sotefjordens tidigare placeringar är 11:a 2015 och 14 2016. Statusen för tävlingen har ökat successivt och i år är det många klubbar som satsar hårt.

– Ja, det märks tydligt att det är så. Hela satsningen börjar spetsas till och det kräver mer av klubbarna. Det märks att många satsar hårdare på detta, säger Peter Johansson, lagkapten i Sotefjordens SS (SFS).

Klubben är baserad i Hunnebostrand och har också gjort klart med hemvändaren Klaes Mattsson. Han lämnar GKSS (Göteborgs Kungliga Segelsällskap) som han representerat de senaste åren och återvänder till Hunnebostrand.

Mattsson har ett 30-tal medaljer sammanlagt, i guld, silver och brons i olika klasser i VM, EM, NM och SM och är därmed en av SFS mest meriterade seglare genom tiderna.

– Med sina erfarenheter från kappsegling i allmänhet och inte minst två år i allsvenskan och ett Sailing Champions League i båttypen J/70 kan han bidra att stärka ett ungt och hungrigt lag med sin rutin, säger Peter Johansson.

Sotefjorden har alltså också knutit till sig Uddevallaborna Magnus Lundgren och Urban Lagnéus. Radarparet har seglat OS i 470 och vann Bohusracet så sent som 2016.

– De bidrar med ytterligare spets. Magnus går in som rorsman, tillsammans med Urbans bildar de en bra grund för laget till andra deltävlingen. Allsvenska formatet med många race på korta banor tror vi kommer passa dem bra, säger Johansson och fortsätter:

– Laget visade i sista deltävlingen under fjolåret att vi med och slåss på den övre halvan när allt stämmer. Stommen av laget kvarstår och med nyförvärven hoppas vi kunna lyfta en nivå sett över hela säsongen.

Samtidigt hårdnar konkurrensen från övriga lag som också spetsar till sina trupper med duktiga seglare. Just nu pågår träningen för fullt inför premiären.

– Fokus ligger på är att hitta timing i besättningssamarbetet för att minimera misstag i manövrarna. Vi har alltid seglat bra i hårdvind så årets utmaning blir att hitta fart även i lite lättare och oförutsägbara förhållande, säger Johansson.

SFS är alltså enda kvalificerade lag i Bohuslän av de 18 kvalificerade klubbar i seglingens allsvenska 2017. Klubblagen får bestå av upp till 20 personer. Inför varje deltävling tas fyra/fem av dessa ut och blir klubbens besättning för helgen. Varje deltävling består av två och en halv dags kappsegling.

– Racen sker nära land så att vem som helst kan följa fältet och för att bytet av besättningarna i de sex J/70-båtarna ska gå så snabbt som möjligt.