Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kristina Jonäng (C).

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Västkusten har årets största pr-kampanj

Västra Götalandsregionen satsar en och en halv miljon på att genomföra årets Västerhavsvecka. Den är tänkt att gynna näringslivet på bred front.

Det är sjunde gången som regionen drar igång det här projektet och varje år växer antalet deltagare. Omräknat i kronor och ören är veckan därför totalt sett en mångmiljonsatsning på information.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Ja, vi glädjer oss åt att intresset ökar hos många aktörer i näringslivet. Också region Halland är med och planerar ännu fler arrangemang nästa år, säger Kristina Jonäng (C).

Hon är ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen som är den som satsat de politiska pengarna.

Under sju dagar arrangeras olika uppträden, utställningar, debatter, faktaträffar och rapporter om havets och kustens betydelse.

– Vi vill medvetandegöra havet ur många synpunkter. Jag är övertygad om at det går att förena turist- och fritidsintressen med moderna industriföretag och ett utvecklat fiske utmed kusten, säger Jonäng.

När hon invigde Västerhavsveckan på Eriksberg i Göteborg i lördags, kom dock debatten mycket att handla om yrkesfisket.

– Branschen vill ha färre regleringar, men en del av dem försvinner ju när det blir förbjudet att kasta tillbaka fisk i havet – när all fisk som fastnar i trålen måste tas med i land och räknas.

Hela veckan hålls olika arrangemang ute i kommunerna. De flesta är på ett eller annat sätt kopplade till kustmiljö. Det kan handla om eldrivna utombordsmotorer, granitområdenas betydelse i norra Bohuslän för växt- och djurliv, besöksnäringen som nästa stora betydelsefulla näring när fisket krymper eller tång som en framtida läckerhet på middagsbordet.

– Vi vill att västerhavsveckan ska vara ett forum för möten mellan politiker, näringslivet och vanliga invånare hos oss, säger Kristina Jonäng (C).

– Ytterst hoppas man att vi kan finna fler arbetstillfällen för kusten och Bohuslän – musselodling, energiproduktion från alger eller tång för att nämna något.

– Men samtidigt krävs varsamhet i skärgården för att värna fiske och havsmiljö.

Västerhavsveckan pågår till och med den 9 augusti. Bland annat visar sjöräddningssällskapet upp sig på Käringön och på Hermanö visar man Natur- och fågelmuseets samlingar. Dessutom pågår flera evenemang på Bohusläns museum.