Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fredrik Robertsson och Annica Svanberg på Blomsterlandet i Uddevalla

Vacker trädgård lagom till sommaren

Vad ska man tänka på inför sommarens plantering? Vilka blommor är på tapeten just nu och hur ligger det egentligen till med skötsel av rabatten – är det verkligen sådär svårt?

Allt som blommar har fått ett rejält uppsving inför sommaren, menar Annica Svanberg på Blomsterlandet i Uddevalla, och med otroligt många vackra och spännande blommor är möjligheterna nästan oändliga när det kommer till att forma sin trädgård.

– Det är superkul att se så stort intresse för att utveckla sin trädgård. Hetaste trenden just nu är verkligen färgglada blommor. Och det är så kul att se! Bara för att nämna några skulle jag säga att Rosenskära, Chokladblomma eller Gaura är det mest trendiga just nu.

–Chokladblomman med sin underbara doft av just choklad och fina bruna små spröda blommor, Rosenskära med underbart stora vackra blommor i rosa, vitt och cerise. Och till sist Gaura som ibland går under namnet sommarljus. Den har mängder med blommor som ser ut som små vita, eller rosa fjärilar som böljar sig i vinden.  

Den som planerar att odla blommor i sommar gör bra i att planera utifrån färger. Att välja en palett som man sen går på när man väl väljer ut vilka blommor man vill ha, menar Annica. 

– Och sen att arbeta med att plantera i krukor. Då kan man bygga olika grupper där man sätter var och en sort för sig i krukorna, som skapar vackra grupperingar av färg i olika nyanser. Bra att tänka på då är också att det blir väldigt fint om man blandar lite olika material i krukorna, så man får lite extra liv i grupperingen. Man kan ta en rostig kruka, bredvid en hink och en betongurna. Allt är tillåtet och det blir bara snyggt om man tänker utanför boxen!

Se till att ta hand om dina växter

Vackra blommor och ätbara växter, buskar, rabatter, träd eller en ny gräsmatta. Oavsett vad man planerar göra i sin trädgård eller på balkong behöver det tas om hand om, något Fredrik Robertsson på Blomsterlandet i Uddevalla har bra koll på. 

– Många moderna trädgårdar och hus har ju inte rabatter på samma sätt som förr, utan det är mycket som planteras i urna. Och då kommer vi ju till det som är viktigast. Att vad man än vill plantera, så är det viktigt att tänka på vilken jord man använder. En kanske lite dyrare jord är ofta värt det i förlängningen. En dyrare jord har ofta redan kortsiktigt och långsiktig gödning och dessutom brukar den hålla vatten bättre än den billigare jorden. Så man slipper betala lika mycket för näring och man behöver inte vattna lika mycket.

Att tänka på hur man förbereder sin kruka är minst lika viktigt. 

– Det måste finnas dränering, så att i en 50cm stor kruka fylla ungefär 15cm av botten med lekakulor är bra. Och se till att det finns hål i botten av krukan, så länge den ska stå ute – så att regnvattnet har någonstans att försvinna, avslutar Fredrik Robertsson.

Odla för att äta

När det kommer till ätbara växter menar Fredrik att det går lika bra att odla på en balkong som i trädgårdslandet. Allt handlar om att planera och se till att växterna får tillräckligt med ljus och näring. Ett land med ätbara växter behöver mer gödning än blomsterrabatten.

– Återigen så måste jag få poängtera att jorden är viktig, det är där näringen sitter. Det är där rötterna till växterna sitter. Har man en odling i trädgården kan det funka med kogödsel, det kanske luktar lite för mycket på balkongen så där får det bli flytande eller pellets. Jag brukar också förespråka ekologisk jord och ekologiskt gödsel. Det är bra och viktigt.

Många kommer ofta till blomsterlandet och är oroliga för att det ska vara svårt att odla, men det menar Fredrik är långt ifrån sanningen.

– Det finns knappt något som är så enkelt som att odla gurka, tomat eller chili. Det duger gott med en hink som står soligt och varmt. Vattnar man det ibland och ser till att det finns näring, så lyckas man nästan alltid. Jag brukar säga det att inget ska vara svårare än det behöver vara. Det kan låta som att man måste ha en speciell typ av jord till sin chili, eller den där näringen till tomaten, eller bete sig si eller så för att lyckas med vad det nu kan vara. Men har man en hyfsat bra jord, sol, vatten, värme och gödning, ja då går det oftast bra, avslutar Fredrik.