Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Var är din regering?

Just nu har Sverige ingen regering. Stefan Löfven är avsatt och administrerar en expeditionsregering i väntan på vem som ska få riksdagens förtroende att leda landet de kommande fyra åren. Landet saknar ledning. Hur är det med dig? Vem eller vad leder dig? Saknar du ledning?

Vad menar du, tänker du kanske? Jag menar helt enkelt vem eller vad som sätter agendan, slår an tonen, säger stopp och belägg eller stakar ut färdriktningen i ditt liv. På vad bygger du ditt liv? Vad utgör grunden för dig? Är det tillfälligheter? Är det känslor? Är det andra människor? Hur leds ditt liv?

Mitt i alla höststormar som varit den senaste tiden så har jag kommit att tänka på en berättelse från Bibeln. Där berättar Jesus om två män som byggde sitt hus på olika sätt. Den ene, som Bibeln benämner som klok, byggde sitt hus på en klippa. Inga stormar eller översvämningar kunde rubba det. Den andre, den så kallade dåren i berättelsen, byggde sitt hus på sand. När regnet eller vinden sedan prövade husets hållfasthet så föll det som ett korthus.

Liknelsens betydelse är skillnaden mellan dem som hör Guds ord och handlar efter dom eller dem som hör men ändå inte bryr sig. Du kanske själv kan lista ut vem Jesus tycker är en dåre ...?

Jag har några grundstenar i mitt liv som jag bygger mitt liv på. Några som ger mig ett stabilt fundament. Eller om du kanske hellre vill likna dem vid en ”regering”, så har jag ett gott team av ”ministrar” som jag sätter min tillit till.

I mitt liv är det för det första tron på Jesus Kristus som min herre och frälsare och den relation med Gud själv som den öppnat för mig. Wow! Vilken statsminister! Honom vill jag följa i allt!

En annan ”minister” är Bibeln. Jag förstår inte allt i den boken, men den ger mig ljus i oklara situationer, vishet och hopp. Tro, riktning och stadga.

Den tredje personen i regeringen är den helige Ande. Guds egen ande som bor i mig och alla som tror på Jesus Kristus. Anden leder, tröstar, beskyddar, uppmuntrar och stärker mig. Alltid nära. Alltid full av kärlek. En fantastisk vän att ha i sin regering och som grundsten i sitt liv.

Slutligen har vi Guds församling som en del av regeringen. Andra kristna människor som tillsammans hjälper mig att förstå vem Gud är och hur fantastiskt han agerar i allas liv. En utökad familj där vi tillsammans samlas kring Gud som centrum och nav i allt vi gör.

Denna ”regering” skulle jag inte kunna leva utan. Jesus, Bibeln, Anden och församlingen. Dessa är fundamentet i mitt liv. De ger mig allt vad jag behöver av styrning. Jag är trygg i sällskap av dessa. Inga stormar kan rasera dem. De står stabilt i tid och otid. Politiska partier kommer och går. Stadsministrar och regeringar byts ut. Men Gud och hans ”ministrar” består. År efter år. Det är fantastiskt!

Du väljer själv vad som får styra ditt liv, men jag skulle aldrig lägga mitt liv i en annan regering än Guds egen. Sen kan vi klara av fyra år med både en röd, grön eller blå regering. Det spelar mindre roll. För det som verkligen är grunden i ditt liv är någonting mer evigt. Det är dags att välja rätt regering …

Gud välsigne dig!