Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vargpar dödade får i trakten av Högsäter

Två vargar har dödat ett får i Högsätersområdet. Det hände i juni och är det första vargangreppet i år i området.

– Eftersom det var två vargar var det med stor sannolikhet Kroppefjällsparet, säger Göte Johansson, en av länsstyrelsens besiktningsmän och den som besiktigade det döda fåret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Vargarna hade tagit sig in i fårhagen, fällt ett får och börjat äta på det. Men fårägaren upptäckte vad som pågick och skrämde iväg dem.

Ovanligt nog höll de andra fåren sig lugna. Det gjorde också hästarna i en närliggande hage.

– På gården finns en schäfer som djuren är vana vid, det kan bero på det, säger Göte Johansson.

Det vanliga är att vargangreppet skrämmer upp de andra djuren vars rädsla triggar igång vargarna till att anfalla ännu fler djur.

Fårägaren har avböjt att kommentera händelsen.

Så vitt man vet är det här första gången i år som vargen har tagit får i Högsäterstrakten.

Däremot blev, som Bohusläningen tidigare berättat, elva får dödade av en varg i ett hägn i Rabbalshede i början av juni.

Uppgiften då var att det var en revirlös varg samt att en varg hade varit synlig runt Kville och Grebbestad, veckorna innan.

Totalt sett har vargangreppen i Västra Götaland varit få i år. Annat var det förra året då Västra Götaland hade flest angrepp i hela landet.

Att det har lugnat ner sig beror bland annat på att den varg som härjade i norra Bohuslän sköts vid en skyddsjakt förra året, menar Göte Johansson.

– Den var nog skuld till mycket.

En varg som börjar ta får, brukar fortsätta. Men om det kan komma fler angrepp i Högsäterstrakten är för tidigt att säga.

– Det går inte att dra några slutsatser för framtiden. Det vi har sett är att vargen har fällt ovanligt många älgkalvar i Färgelanda- och Högsätersområdet både i år och förra året. Annars brukar det vara mest rådjur.

Han utesluter dock inte att Kroppefjällsparet var inblandade i förra årets angrepp.

Fårägaren i Högsäter har beviljats ersättning från Länsstyrelsen med 2 500 kronor.

– Man får ersättning om man kan bevisa att det är vargen som angripit djuret. Därför är det viktigt att kontakta länsstyrelsen eller oss besiktningsmän. Man har rätt att få en besiktning och dödsorsaken fastställd. säger Göte Johansson.