Varsel är inte bråk

Varsel är en del av den svenska modellen. En modell som alla parter i Sverige säger sig vilja bevara.

ANNONS
|

Replik till Pernillla Irewährn 5 april

Då måste man också förstå att varsel är ett verktyg och inget ”bråk”.

Byggnads gick in i den här avtalsrörelsen med tydliga mål att förbättra villkoren på våra byggarbetsplatser.

Som att stoppa att oseriösa arbetsgivare låter utländska byggare jobba för 45 kronor i timmen, utan att betala in skatt, försäkringar och sociala avgifter. Något som vi sett hårresande exempel på här i Västsverige de senaste åren.

ANNONS

Därför handlar våra krav om ordning och reda och att fortsätta utveckla huvudentreprenörsansvaret. En modell vi fick igenom förra avtalsrörelsen som har visat sig vara ett bra verktyg för att skapa ordning på våra arbetsplatser. Det ger bättre arbetsmiljö, större säkerhet och lika villkor.

Vi vill ha in fler kvinnor i branschen och möjliggöra för nyanlända att få ett jobb till schysta villkor. Vi vill trygga återväxten och säkerställa att elever som går ut byggprogrammen också får den lärlingsanställning de behöver för att bli färdiga byggnadsarbetare. Vi har redan förlorat generationer av byggnadsarbetare och kommer aldrig kunna bygga allt som ska byggas ikapp om vi inte öppnar upp för dessa grupper och blir en modern och framtidsinriktad bransch.

Varför varslade vi? Byggnads har suttit i förhandlingar med Sveriges Byggindustrier (BI) i veckor för att ta oss an de utmaningar vi står inför. Gång efter annan fick vi konstatera att vi pratade inför döva öron. Piskan inom Svenskt Näringsliv verkar gå stark, då BI lydigt vägrar diskutera varken jämställdhet- eller mångfald inom byggbranschen. Istället fokuserar de på lönesystemen, det är deras lösning på framtidens utmaningar.

BI anklagar nu oss för att vara bråkiga och inte ta vårt ansvar. Men genom en högst medveten strategi har de förhalat förhandlingarna och skjutit samtalen i sank. Är det ansvarsfullt? Det är knappast som att deras mediala utspel, oseriösa rapporter och debattartiklar sker med förhandlingarnas väl och byggbranschens bästa för ögonen. Det är skrämseltaktik för att rulla tillbaka de reformer som hård facklig kamp över årtionden kommit arbetstagare till del.

ANNONS

Alla prognoser visar att svensk ekonomi går uppåt. Byggbranschen går som tåget och miljarderna rullar in. Bara i år kommer de fyra största byggföretagen att dela ut närmare fem miljarder till sina ägare. Självklart har byggnadsarbetarna rätt till en del av det som de är med och skapar.

Tomas Emanuelsson

Ordförande Byggnads Väst

Johan Lindholm

Ordförande Byggnads

ANNONS