Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Varsel om storstrejk kan drabba Smögen

Byggfacket varslar om storstrejk. Striden med arbetsgivarna handlar om ackordet och makten över lönebildningen. Ett av företagen som kan påverkas är Peab Sverige AB på Smögen där det rör sig om drygt tio anställda.

60 företag med omkring 2 600 medlemmar kommer att tas ut i strejk från 12 april om ingen uppgörelse med motparten Sveriges Byggindustrier (BI) nås innan dess. Daniel Hell, ombudsman för Byggnads i Trollhättan berättar att en eventuell strejk skulle leda till byggstopp.

– På Smögen bygger de lägenheter så eventuella projekt som pågår skulle stanna om det blir en strejk, säger Daniel Hell.

Peab själva arbetar just nu med att organisera sig i frågan. Enligt Urban Alm, förhandlingschef för Peab tar det ett par dagar att genomföra en så kallad konsekvensanalys över samtliga delar av verksamheten som påverkas av en eventuell strejk.

– Jag själv, personligen hoppas ju att parterna löser det här innan en strejk blir aktuell men att vi måste se till både direkta och indirekta konsekvenser innan vi säger något mer kring detta, säger Urban Alm.

Gällande verksamheten på Smögen förklarar Urban Alm att det är svårt att säga något konkret kring hur en strejk i sin helhet påverkar lokala kontor. Konsekvensanalysen för Peab väntas vara färdig inom några dagar.

Byggnads säger sig vilja prata framtidsfrågor, om byggbranschens utmaningar i en tid när byggandet går för fullt och det behövs mer folk till branschen. Men Byggnads ordförande Johan Lindholm tycker att arbetsgivarna bara vill prata lönesystem.

Enligt honom har förhandlingarna mest handlat om lönesystemen. Byggnads vill försvara sin rätt till ackordet.

– Det handlar om makten över lönebildningen, säger Johan Lindholm.

Sveriges Byggindustrier kallar tilltaget oansvarigt och konstaterar att strejkvarslet är det största på länge

"Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer", skriver Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar.