Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vi vill få folk i arbete

Karl af Geijerstam raljerar över Kommunistiska partiets budgetförslag i Lysekil i sin ledare.

"Den var tydligt inspirerad av Greklands regeringspolitik eftersom partiet tycker att nästa år ska börja med ett besök hos banken för att ta nya miljonlån". Varför inte krydda med lite rysskräck också?

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Vad KP:s förslag till budget grundade sig på står att läsa i samma KS-reservation som Karl af Geijerstam raljerar över. I runda tal skilde det 20 mkr till nackdel för nämndernas möjlighet att leva upp till, som vi bedömer det, någorlunda acceptabel verksamhet. Nämndernas äskande har definitivt gjorts med tagelskjortan på och de höga sjukskrivningstalen bland kommunens personal kan omöjligt ha beaktats fullt ut.

I fullmäktige lade sedan KP och V en gemensam budget, liktydig med den från KS mötet.

Vi förlorade och valde då att stödja den för personal och medborgare minst dåliga.

Det som skiljer KP och V:s gemensamma budgetförslag från LP, MP och KD-alliansens är främst att vi fullt ut går på nämndernas äskande, det vill säga begäran om medel för verksamheten. (Som man gjort med tagelskjortorna på).

Skillnaden är att vi (KP och V), för att få fram de övriga behövda 10 miljonerna, ökade nivån på investeringsbudgeten från 50 till 60 miljoner kronor. Detta för att vi skulle kunna tillföra kommunstyrelsen cirka 10 miljoner kronor för att satsa på arbetsmarknadsåtgärder.

Vi vill investera "egna medel" för att få folk i arbete och minska behoven av försörjningsstöd, sedan kan man låna till asfalt och annat materiellt behövligt. Investerar vi i åtgärder mot den sociala utslagningen kommer vi att få igen det i reda pengar fortare än vi får utdelning på många fysiska investeringar. Du får nog läsa på bättre om både Grekland och Lysekils budget, Karl. IMF är ingen ideell organisation och det är inte de redan rika i Grekland som skall strama åt. Och kommunalpolitik och dess finansiering är betydligt mer komplicerad än baklängesräkning för en driftsbudget.

Yngve Berlin (KP)