Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vilks attackerad under föreläsning

Konstnären Lars Vilks attackerades under en föreläsning på Uppsala universitet nu i kväll. Vilks undkom utan skador, men två poliser skadades lindrigt i tumultet.

Föreläsning urartade bara några minuter efter att den inletts.

- En man på första raden kom plötsligt rusande mot mig. Han gav mig en "dansk skalle" och jag for in i väggen och tappade glasögonen, säger Vilks till TT. - Jag är inte skadad, men lite mörbultad.

Men enligt poliserna som gick emellan blev Vilks aldrig attackerad fysiskt. Däremot skadades två poliser lindrigt i tumultet som uppstod - men Lars Vilks fördes snabbt i säkerhet.

Film med sexuellt innehåll

Med anledning av den förhöjda hotbilden mot Lars Vilks fanns väktare på plats vid entrén.

Redan innan föreläsningen inleddes blev det oroligt i salen när Lars Vilks komut och ville ta bilder av publiken. Och när Vilks visade en film med fotografier av mestadels nakna gaypar blev det snabbt en hätsk stämning.

Joel Bergroth, som blev ögonvittne till tumultet, berättar att de nakna männen bar Muhammedmasker och avbildades i sexuella ställningar.

- Då började folk skrika "Stäng av filmen", "Varför gör du så här mot oss?", "Det är ju pornografi", "Du skändar Muhammed". - En kille flyger fram mot Vilks och försöker överfalla honom. Vilks flög bakåt och hans glasögon åkte av. Det blev ett väldigt tumult där framme, det var flera som drog sig mot podiet. Det blev väldigt kaosartat.

Två gripna

Lars Vilks kunde snabbt lämna salen, men tumultet fortsatte. Polisen använde bland annat pepparsprej. Två personer greps misstänkta för försök till misshanden och störande av sammankomst.

- Min föreläsning i Jönköping blev stoppad innan jag kunde hålla den, och nu händer det här. Jag blir stoppad med fysiskt våld, och jag menar att det är problematiskt om det är en mobb som ska bestämma, säger Lars Vilks.