Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vill slå ihop Kustbevakningen med marinen

En statlig utredning, Maritimutredningen, beställd av förre försvarsministern Sten Tolgfors (M), föreslår att Kustbevakningen slås samman med marinen. – Vår vilja är att tillvarata skattebetalarnas pengar på bästa sätt, säger försvarsutskottets vice ordförande, Cecilia Widegren (M). Men förslaget sågas av höga befattningshavare inom Kustbevakningen.

Det är inte rationellt att ha två stora statliga flottor, med närliggande och överlappande uppgifter, som två separata myndigheter, menar utredaren Jan Hyllander. Han menar att samarbetet mellan de marina myndigheterna bör bli bättre och nämner Norge som en förebild. Där utgör Kystvakten (ungefär svenska kustbevakningen) tillsammans med Kysteskadren (ungefär svenska kustbevakningen) landets sjöförsvar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Han föreslår att de två myndigheterna bildar en enda för sjöförsvar:

– Men vadå överlappande arbetsuppgifter? Jag har jobbat här sedan myndigheten var ny och i Kustbevakningen sedan 1980. Jag kan inte komma på en enda överlappande arbetsuppgift, säger regionchefen för Kustbevakningen i Göteborg, Bengt Fernlund och brister ut i ett skratt åt sitt egen konstaterande.

– Det har funnits utredningar tidigare som vi inte hållit med om. Med respekt för att vi ännu inte sett så mycket av den senaste som vi nu talar om, bedömer jag att vi inte är odelat positiva till den heller.

Ställföreträdande generaldirektören för Kustbevakningen i Sverige, Dan Thorell i Karlskrona, uttrycker också försiktigt pessimistisk hållning till maritimutredningen.

– Det här har utretts förr. Den här gången argumenterar inte utredaren för hur sammanslagningen ska gå till. Men ser man till den brottsbekämpande verksamheten är vi negativa till sammanslagning. De är också ett faktum att vi redan har en bra samverkan med marinen. Så ur den synpunkten behövs ingen sammanslagning, säger Thorell.

Utredaren föreslår att regeringen ska överväga nytt huvudmannaskap för sjö- och flygräddningen.

– Nu går utredningen ut på remiss i höst. Sedan ska vi lyssna till vad kommuner myndigheter tycker, säger Widegren.

Roland Utbult (KD) från Uddevalla som sitter i riksdagens försvarsutskott, manar till att noga granska eventuella förändringar för Kustbevakningen så dessa inte slår negativt för Bohuslän.

– Det är viktigt att det inte blir ännu sämre ifråga om Kustbevakningens närvaro i våra kustkommuner om man nu genomför en förändring enligt utredningens intentioner. Men det är lång väg kvar och vi kommer bevaka vad som händer i riksdagen, säger Roland Utbult.

– Viktigt nu är att västkusten inte nedprioriteras i förhållande till ostkusten.