Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevallapartiets Merja Henning, Ann-Charlott Gustafsson och Leif Dolonius ser ett stort behov av att prioritera äldrevården i kommunen. Dels för att öka sjukvårdskompetensen, men också för att rusta upp miljön på befintliga boenden.
Uddevallapartiets Merja Henning, Ann-Charlott Gustafsson och Leif Dolonius ser ett stort behov av att prioritera äldrevården i kommunen. Dels för att öka sjukvårdskompetensen, men också för att rusta upp miljön på befintliga boenden.

Vill ta ett omtag i äldrevården: “Ett absolut måste”

Antalet äldre väntas bli allt fler i Uddevalla de kommande åren. Men samtidigt står inte äldreomsorgen rustad för att möta det ökade behovet av vård i kommunen. Det menar Uddevallapartiet som vill anlita en kommunal läkare och strateg, samt rusta upp äldreboendet Rosenhäll.

– När allt fler patienter kommer att föras över från sjukvården till kommunerna ser vi det som ett absolut måste att stärka resurserna, säger Uddevallapartiets gruppledare Ann-Charlott Gustafsson.

Just äldreomsorgen har varit en viktig fråga för partiet under många år. I samband med att coronakommissionen kom med sin utvärdering blev debatten kring ämnet hetare eftersom bristerna blev allt tydligare. Dels vad gäller bemanning, kompetens och arbetsvillkor för de anställda. Men också brister i samordningen mellan kommuner och regioner.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Uddevallapartiets arbete för äldreomsorgen

– Det här är ett problem som vi ser som akut. En sammanhållen vård är det absolut viktigaste för att kunna möta alla de patienter som har behov av olika vårdutförare, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Inspireras av kommun i Stockholm

Här ser partiet en inspirationskälla i det initiativ som tagits av Norrtälje kommun och Region Stockholm genom vårdbolaget Tiohundra. En sammanslagning av sjukvård och omsorg i samma bolag som ägs av ett gemensamt kommunalförbund. En samlad, samordnad organisation med en gemensam ekonomi.

En liknande lösning vill man få till i Uddevalla.

– Målsättning måste vara att ha en vård och omsorg av toppkvalitet i kommunen där alla som är i behov av vård ska ha en fin, trygg tillvaro sista tiden av livet, säger hon.

Vill anlita kommunala läkare

Att öka sjukvårdskompetensen inom den kommunala vård och omsorgen ser därför partiet som helt nödvändigt. Här finns ett förslag om att anlita en läkarstrateg, och i förlängningen också anställa läkare i kommunen.

– Den medicintekniska utvecklingen har gått så otroligt mycket framåt. Idag kan äldre leva med många sjukdomar som man tidigare dog av. Men det ställer också högre krav på mycket mer vård och med det följer också högre krav på kompetens.

Så ska Rosenhäll utvecklas

Förutom kompetens- och personalbristen ser Uddevallapartiet också andra behov för sjukvården i kommunen. Dels vill man återinföra Närakuten vid Uddevalla sjukhus, men också utveckla äldreboendet på Rosenhäll.

– Rosenhäll är vårt största boende i Uddevalla och ett av de boenden vi har en ambition att utveckla. Förutom det som finns idag i form av vård- och omsorgsplatser, korttidsplatser och palliativa platser vill vi öppna upp rehab-bassäng samt ha en vårdavdelning med särskilt sjukvårdande resurser, säger Ann-Charlott Gustafsson innan hon fortsätter:

– Dessutom ser vi ett behov av att rusta upp miljön invändigt såväl som utvändigt. God vård och omsorg ska självklart alltid erbjudas men att kunna vistas ute i en fin utemiljö lyfter tillvaron och ger våra äldre livskvalitet.