Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här på gården Ståleröd i Hunnebostrand bygger Smögen Whiskey AB en produktionsanläggning för tillverkning av maltwhiskey.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Whiskytillverkning i Hunnebo ger nya jobb

Hunnebostrand blir centrum för landets tredje whiskydestilleri när Smögen Whisky AB nästa sommar drar igång tillverkningen av maltwhisky. Redan till nyåret ska den nya fabriksbyggnaden stå färdig.

På gården Ståleröd i Hunnebostrand pågår bygget av ett nytt bohuslänskt whiskydestilleri.
Produktionsbyggnaden är på cirka 150 kvadratmeter och i nära
anslutning byggs också en kontorsdel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det är göteborgsadvokaten, Per Caldenby som nu ska förverkliga drömmen om en egen fabrik för tillverkning av maltwhisky. Intresset för denna ädla dryck fick han när han vid fyllda 20 år köpte en 12 år gammal skotsk whisky av märket Auchentoshan.

– Sedan dess har intresset bara vuxit, säger han.

2005 gav han ut boken, Enjoying Malt Whiskey och för drygt ett år sedan bestämde han sig för att ta upp konkurrensen med Mackmyra i Gästrikland och starta sitt eget whiskydestilleri, Smögen Whisky AB.

– Ingen ska behöva tvivla på att det handlar whisky från västkusten, därav namnet, säger Pär Caldenby.

Produktionen första året ska enligt planerna bli 10 000 liter i en panna, att jämföra med Mack-myra som i sina två pannor har en produktionskapacitet på 50 000-60 000 liter årligen.

Whisky måste lagras minst tre år på ekfat för att få kallas whisky och Pär Caldenby är medveten om att det är en tuff bransch han gett sig in i, inte minst ekonomiskt. Hittills har han satsat betydligt mer än en miljon kronor i företaget.

– Vi tror på en vettig och begränsad produktionsnivå till en början helt enkelt därför att vi vill skynda långsamt och inte förta oss. Exklusiva 100 fat per år är det som gäller så det gäller att vara först till kvarn för de som vill köpa sig ett eget fat.

Smögen Whisky AB drivs i nuläget som ett familjeföretag men på sikt ska en nyemission göras för att få in fler intressenter i
företaget.

– Entusiaster med intresse för whisky är välkomna, säger han.

Pär Caldenby hoppas kunna skapa en handfull nya arbetstillfällen på sitt destilleri inom loppet av ett par år.