Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tvinga inte präster att viga samkönade par

”Många menar att äktenskapet är till för man och kvinna”

Vi lever i ett samhälle som kännetecknas av enkelriktad och ensidig respekt. Självklart ska varje enskild människa respekteras oavsett kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning. Varje människa är unik, också de ofödda i moderlivet, och har ett okränkbart värde.

LÄS ÄVEN: Biskopen ryter ifrån efter prästens pride-attack​

I vår tid arbetas intensivt för att alla ska tycka likadant i homosexfrågan. Huvudaktör är RFSL, läs Riksförbundet för sexuell lössläppthet. Politiker darrar i knävecken, när RFSL erbjuder plats i Pridetåg. Det engelska ordet ”pride” kan översättas med högmod. Många politiker känner sig tvingade att delta, även om de innerst inne inte alls är stolta för det som ska manifesteras i tåget. Då gäller det inte människors lika värde. Alla är självklart lika mycket värda. Utan det gäller lösaktigt sexualliv, som RFSL förespråkar och försvarar.

Politiker är fega och vågar inte riskera att stämplas som homofober. Det är hög tid att sätta stopp för RFSL:s hets mot oliktänkande. RFSL har på tok för stor makt i samhället. Förbundet har som mål att alla måste tycka likadant.

Många menar att äktenskapet är till för man och kvinna. De som har den synen ska visas samma respekt som alla andra. Det finns många goda och sakliga skäl för den uppfattningen. Bibeln påminner om att Gud skapade människan till man och kvinna. Jesus betygar att en man ska överge sin far och mor och hålla sig till sin hustru. En enkel läkarundersökning visar att en man och en kvinna är till för varandra. Biologiböcker hävdar detsamma och undervisar om hur fortplantningen går till.

Vår tid är förvirrad. Man vill göra människan könslös och sudda ut gränserna mellan manligt och kvinnligt. Begreppet ”hen” är ett exempel på detta. Ordet i engelska språket betyder höna och får väl anses vara feminint. Förr ringde nyblivna föräldrar från BB och meddelade släktingar och vänner att de hade fått en pojke eller en flicka. Numera kanske man bör kungöra att en hen har fötts. Stolliga förslag förs fram att pojkar ska kunna heta Selma eller Camilla och att flickor ska få kallas Gunnar eller Johannes.

Uppdrag Granskning hade för några år sedan målet att måla ut präster med den gamla äktenskapsuppfattningen som förhatliga mörkermän. Med dold kamera och dold mikrofon låtsades journalister vara homosexuella och sade sig vilja ha förbön. En fräck och lögnaktig metod användes för att få noggrant utvalda präster att gå i fällan. Det är inte drabbade präster, fromma och samvetsgranna, som ska stå med skam utan tv-programmet och journalisterna.

Ännu får präster i Svenska kyrkan vägra att ”viga” homosexuella par. Men det finns starka krafter på gång för att tvinga präster med den traditionella uppfattningen att utföra sådana ceremonier. Är detta ett kärleksfullt och respektfullt förhållningssätt? Det talas ju så mycket om kärleken i Svenska kyrkan i dag. Gäller den inte alla?

Är inte respekten i kyrka och samhälle dubbelriktad är allt tal om respekt ingenting annat än struntprat. Det är inte bara en grupp som ska visa den andra gruppen respekt. Respekten måste vara ömsesidig, annars är den ingenting värd.

 

Jan-Åke Karlsson

Präst i Bro och Brastad

Repliker på denna text:

Låt staten sköta vigslarna

Därför ska du rösta i kyrkovalet

Äktenskapet är att skapa något äkta tillsammans

Alla borde få vara den man är

Äntligen en präst som vågar tala ut

Låt staten sköta vigslarna

Kyrkan ska vara öppen

Kyrkan ska vara ett ljus och salt i världen

Alla älskar alla överallt?

 

Läs mer om De sista svartrockarna
MEST LÄST